Szegedi ArcokVideo365

Elindult az őszi beiratkozás a szegedi Helen Doron Nyelviskolába, ahol eddig a legfiatalabb kisdiák még csak 3 (!) hónapos volt

Több, mint 200 szegedi gyereket tanítanak kiscsoportos foglalkozások keretein belül a Honvéd téri Helen Doron Nyelviskolában, ahol – mint Zentai Tamás nyelviskola vezetőtől megtudtuk – egy 3 hónapos baba volt eddig a legfiatalabb beiratkozó. Exkluzív Szeged365 interjú következik a 38 éve Nagy-Britanniából indult Helen Doron módszertannal tanító, egyedi nyelviskola szegedi fejével, akitől azt is megtudtuk, hogy a legfontosabb, hogy a kicsik pozitív megerősítést kapjanak, nomeg azt, hogy az ovis kor aranyat ér, nyelvtanulás szempontjából is (meg persze, egyébként is).

Pa-parl’americano!

CSAK NÉZTE A HEGEDÜLNI TANULÓ KISLÁNYÁT ÉS ÓRIÁSI ÖTLETE TÁMADT

Közel 40 éve egy nyelvész végzettségű brit anyuka, Helen gondolt egy zseniálisat, miközben a kislányát figyelte hegedülés közben. 

Ella a Suzuki módszerrel tanult a hangszeren játszani. Arra gondolt Helen, hogy ha Suzuki a zene nyelvét tanítja, akkor a nyelv zenéje is létezik?

Nyelvészként komoly rálátása volt a nyelv működésére, anyaként pedig látta a gyermekét kétnyelvűként cseperedni, így jól ismerte az angol, mint második nyelv tanításával kapcsolatos kihívásokat. Az ötlettől vezérelve Helen (szerintünk már leesett, az azóta világhírűvé lett Helen Doronról van szó) egy olyan egyedi metodikát alkotott, amelynek segítségével a gyerekek az anyanyelvükhöz hasonlóan, természetesen és könnyedén tanulhatnak angolul 3 hónaptól 19 éves korig.

A brit anyuka ötletéből előbb egy sikeres kisvállalkozás, majd a világ legnagyobb nyelviskolai franchise-hálózata lett:

  • eddig több, mint hárommillió gyerek tanult meg angolul az egyedi Helen Doron módszertannal,
  • a hálózat jelenleg több mint 1,000 oktatóközponttal működik,
  • a világ 35 országában.

Az utóbbiak közül bennünket kifejezetten a szegedi érdekelt, amely a Honvéd tér 5/B-ben működik, nem is akárhogyan: mint Zentai Tamástól megtudtuk, jelenleg több, mint 200 kis(és nagy)gyereket tanítanak a vezető világnyelvre.

MESÉT HALLGATVA ANGOLT TANULNI… MIÉRT IS NE?

38 éves a Helen Doron módszer, a kiforrott, a gyermekek hatékony tanulási mechanizmusait figyelembe vevő, személyiség- és tevékenység központú pedagógiával dolgozó módszer ugyanolyan remekül működik Szegeden, mint Svájcban vagy Koreában – magyarázta az iskola vezetője, aki szűk egy évtizede közgazdászként érkezett a nyelvtanárok világába. 

Mint mondta,

  • 3 hónapostól
  • 19 éves korig

tanítják a gyerekeket, az előbbi pedig annyira konkrét, hogy eddig egy 3 hónapos “kisdiákjuk” volt a legfiatalabb tanítványuk, aki zseniálisan gyorsan sajátította el az angol nyelv kiejtését.

Tamás szerint az oktatásuknak három alappillére van,

  • a tanárok csakis angolul beszélnek (rákérdeztünk: ez csakis az órára vonatkozik, a folyosón néha magyarul is hajlandóak megszólalni),
  • rendkívül nagy figyelmet szentelnek a pozitív megerősítésre,
  • és a hanganyag hallgatásra, vagyis, másodikos általános iskolás korukig gyakorlatilag mesét hallgatva, játékosan tanulják meg az angolt a kicsik.

Mint a Helen Doron szegedi vezetője elmondta, egy 40 alkalmas kurzus során egy 12 epizódos mesén keresztül ível át az oktatás, és kurzusonként nagyjából 650 szót tanulnak meg az óvodás korú gyerekek. A szakember szerint ez a korszak aranyat ér, a 3-4 éves csöppségek agya olyan mint a szivacs, rendkívül gyorsan tanulnak.

A jelenlegi 200 diákjuk közül egyébként 60% az óvodás korú.

10 ÉVE ELHOZTA ANGOLT TANULNI A KISLÁNYÁT, AZTÁN, EGYSZER CSAK NYELVISKOLA-VEZETŐ LETT BELŐLE

Tamás és a Helen Doron Nyelviskola közös története ott kezdődött, amikor bő 10 éve angolt tanulni hozta a kislányát. Akkoriban nagy változások előtt állt az intézmény, fel is tették a szülőknek, hogy nem lenne e “kedve” valakinek saját, franchise-vállalkozásként vinni tovább az iskolát. Interjúalanyunk 8 éve belevágott, mint mesélte, azóta sem bánta meg, a gyerekekkel történő foglalkozás egy külön élmény.

A tanárnénik (akiket egyébként folyamatosan képeznek a nemzetközi hálózaton keresztül) olyanok, mint az óvónénik, a kicsik szeretettel “csüngenek” rajtuk, rendkívül pozitív, szeretetteljes a légkör, az eredmények pedig magukért beszélnek.

A Helen Doron Nyelviskolát Szegeden a Honvéd téren találod, ha már megfordult a fejedben, hogy beírasd a család kicsi kincsét, szólunk:

indul az őszi beiratkozás!

Szeged, Honvéd tér 5/B, 

Nyitva: 15:00-19:00 (hétfőtől péntekig)

Telefonszám: 06 30 336 9038

Operatőr: Magyar Andor

Fotós: Fuisz Mario

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb