Közélet

Megkongatták a vészharangokat: példátlan szerb haderő sorakozott fel Koszovó és Szerbia határán

A Fehér Ház péntek este arra figyelmeztetett, hogy „példátlan” szerb haderő sorakozott fel Koszovó és Szerbia határán. Mindeközben a NATO közölte, hogy újabb katonákat küldenek Koszóvóba – írta meg az Index.

Mint írták, az előző hétvégén mérgesedett el ismét a konfliktus a koszovói albánok és szerbek közt. Az incidensnek több halálos áldozata is volt. A Fehér Ház péntek esti sajtótájékoztatóján arról esett szó ezzel összefüggésben, hogy az amerikaiak információi szerint Szerbia méretes haderőt vont össze az utóbbi napokban a koszovói határ közelében.

DESTABILIZÁLÓ FEJLEMÉNY

“Megfigyeltünk egy nagy, szerb katonai kontingenst a koszovói határ mentén, amelyben példátlan mértékben vonultattak fel szerb tüzérséget, harckocsikat és páncélozott gyalogsági egységeket” – mondta John Kirby, a Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a The Guardian beszámolója szerint. Hozzáfűzte azt is, „ez egy nagyon destabilizáló fejlemény volt ezen a héten, ezért arra szólítjuk fel Szerbiát, hogy vonja vissza az erőit a határ mellől, csökkentsék a feszültséget”.

A NATO ERŐSÍTÉST KÜLDÖTT

Ugyancsak péntek este derült ki, hogy a NATO jóváhagyta, hogy újabb katonai egységek induljanak el Koszovóba. A Reuters szerint a katonai szervezet egy közleményt adott ki erről, de azt nem árulták el, hogy konkrétan hány új katona, illetve mely országokból érkezik majd Koszovóba. Nem sokkal később a brit védelmi minisztérium is kiadott egy közleményt, ők annyit árultak el, hogy egy zászlóaljnyi katonát a NATO rendelkezésére bocsátottak. Közlésük szerint ez a zászlóalj már Koszovóban van, mivel egy korábban eltervezett hadgyakorlaton vesznek részt. 

ELKERÜLHETETLEN A KONFLIKTUS?

Donika Emini, a koszovói CiviKos Platform civilszervezet vezérigazgatója azt mondta, a Fehér Ház péntek esti reakciója „hasonló ahhoz a figyelmeztetéshez, amelyet azelőtt láthattunk, hogy az orosz csapatok behatoltak volna Ukrajnába”. Hozzátette, szerinte mindez azt jelzi, hogy elkerülhetetlen a konfliktus. Véleménye szerint a szerbek célja az lehet, hogy elérjék a koszovói rendőrség kivonását Észak-Koszovóból, és helyettük a KFOR-nak adassák át a régió biztonsági ellenőrzését, ugyanis ezzel szerinte tovább erodálhatnák Koszovó függetlenségét, szuverenitását.

KIÉLEZŐDÖTT A HELYZET

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban éleződött ki. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Az összecsapásokban 27 magyar KFOR-katona is megsérült, közülük kettőnek a lábát is amputálni kellett.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb