KikapcsSzegedi Arcok

Szegedre érkezik a Nobel-díjas Karikó Katalin, mutatjuk, hol tudsz neki gratulálni

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben, a magyar sajtó pedig alaposan tele is szaladt a hírrel (természetesen az elsők között hoztuk le a szegedi büszkeséget). Ha a fenti nem lenne elég, rádobnánk egy újabb lapáttal: a világhírű, a városunkhoz ezer szálon kötődő biokémikus hamarosan “hazatér”,

ugyanis jövő csütörtökön délután az idén ötvenéves a JATE klubban fog szemináriumot tartani egyetemistáknak.

  • A helyszín: JATE Klub, Dugonics tér 13.
  • A dátum: 2023. október 12., 17:00

“A Szegedi Tudományegyetem legismertebb professzora és díszdoktora, a JATE egykori biológia szakos és PhD hallgatója, a világhírű mRNS-kutató, Karikó Katalin alma matere mai hallgatóival találkozik, válaszol kérdéseikre. A Karikó-módszer titkaiba beavató szemináriumon szó esik a kutatás céljáról, a siker titkáról, a kísérleti eredmények feldolgozásáról, a tudományos kapcsolatháló bővítési lehetőségeiről. A szeminárium hallgatósága megismerheti egy biológus gondolatait a tudományról. Mindezt Karikó Katalin: Áttörések című önéletrajzi kötetének világpremierje és magyarországi könyvbemutatója után egy nappal. A Helikon Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv megvásárolható a helyszínen”

– írja az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál programfüzete.

Ami rossz hír (mármint, ha nem vagy aktív SZTE hallgató), hogy a programon – regisztráció után – csakis az SZTE hallgatói vehetnek részt. Nekik október 2-től, ergo pont mától lehet regisztrálni a [email protected] e-mail címen.

Ami viszont jó hír, hogy városházi információink szerint az immáron Nobel-díjas Karikó Katalin két napot is Szegeden fog tölteni, ráadásul egy egészen különleges, közös gratulációt szerveznek neki:

az önkormányzat kedd délben egy gratuláló-könyvet helyez majd el a városháza előcsarnokában, amelyet bárki aláírhat, aki szegedi, majd ezt a könyvet odaadják Szeged díszpolgárának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb