Közélet

Végre hungarikum lett a galaxis egyik legfinomabb étke

A Hungarikum Bizottság keddi ülésén döntött arról, hogy sokak nagy kedvence, a lángos és az erdélyi faragóművészet remeke, a székelykapu is bekerül a hungarikumok közé, írta meg az Index.

„A Hungarikum Bizottság mai döntésével két új elemmel bővült a hungarikumok gyűjteménye” – jelentette be Facebook-oldalán Nagy István. Az agrárminiszter tájékoztatása szerint az egyik új hungarikum a székelykapu. Az erdélyi faragóművészet és a díszítőművészet értékét őrző hagyományos építészeti elem, amely a székelyföldi házak bejáratánál látható. A másik magyar különlegesség a lángos. A miniszter szerint ennek a hagyománya a kenyérsütés tradíciójával szorosan összefügg és igazi magyar specialitásnak számít.

A MAGYAR ÉRTÉKTÁR IS KÉT ELEMMEL BŐVÜLT

Mint az agrárminiszter beszámolt róla, a Magyar Értéktár is két új elemmel bővült: a bokortanyával és a zselici hársmézzel. “Bokortanya, ez az egyedülálló településszerkezet hazánkban csak Nyíregyháza környékén jellemző, amelyet a 18. század közepétől betelepített szlovák ajkú emberek (ahogy a Nyírségben nevezték őket, a tirpákok) hozták létre. Zselici hársméz, a méhészkedés és a hárs mézeltetése a 13. századig vezethető vissza a Zselicben. Ha valaki Magyarországon a hársmézről beszél, az zselici hársmézről beszél” – írta posztjában Nagy István.

“Úgy vélem, a hungarikumok azonosítható részei a magyar kulturális örökségnek, amelyek hozzájárulnak a nemzeti identitáshoz és a magyarokra jellemző értékek további megismeréséhez” – írja az agrárminiszter a közösségi oldalán.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu/Nagy István FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb