Közélet

Az Invitech is felfigyelt az IOI-on induló magyar csapatra, avagy így segíti a tehetséges fiatalokat az ország egyik vezető vállalata – exkluzív interjú Bőthe Csaba vezérigazgatóval

Szeptemberben ért véget a világ legnagyobb programozási diákversenye, az IOI2023, avagy a 35. International Olympiad in Informatics (Nemzetközi Informatikai Diákolimpia), melynek Szeged adott otthont. A hatalmas presztízsű eseményen 90 ország 360 tehetséges versenyzője mérte össze a tudását. A magyar versenyzők példásan helytálltak, hiszen egy ezüst- és öt bronzérmet, valamint két dicséretet zsebeltek be. Példás eredményeikkel fel is keltették a szakma figyelmét: az IOI-on induló magyar csapattal szeretné felvenni a kapcsolatot a versenyt támogató 4iG csoporthoz tartozó Invitech. Mint Bőthe Csabától, az Invitech vezérigazgatójától megtudtuk, az Invitech-nél fontosnak tartják, hogy lehetőséget biztosítsanak a diákok számára megismerni a munka világát, karrierprogramjuknak köszönhetően pedig nagyon sok tehetséges fiatal elhelyezkedett már náluk.  

A GYAKORNOKOK TÖBB MINT 60 SZÁZALÉKA BEJUT VALAMILYEN JUNIOR POZÍCIÓBA

Bőthe Csaba elmondta, minden szakmai területükön lehetőséget kínálnak arra, hogy a diákok gyakornokként csatlakozzanak hozzájuk, az egyetem elvégzése után pedig segítik őket az indulásban profi karrierjük során. „Az eddigi évek tapasztalata alapján több mint 60 százalékukat vesszük fel különböző junior pozíciókba. Karrierprogramunknak köszönhetően nagyon sok tehetséges fiatal elhelyezkedett nálunk, több mint 10 éve járulnak hozzá cégünk sikereihez” – árulta el a vezérigazgató.

FELVENNÉK A KAPCSOLATOT AZ IOI-ON INDULÓ MAGYAR CSAPATTAL

Hozzátette, bár az informatikai versenyeket eddig nem követték aktív figyelemmel, de az IOI-on induló magyar csapattal szeretnék felvenni a kapcsolatot. „Programjaink között elsősorban az egyetemekkel való együttműködés szerepel. Ezek keretein belül több budapesti egyetemen is szakmai előadásokon mutatjuk be az Invitech gyakornoki programját, valamint betekintést adunk az itt bejárható karrierutakba. Októberben például a BME-re látogatunk el, novemberben pedig az ELTE-n tartunk előadást. Az Óbudai Egyetemmel való együttműködésünk kidolgozása pedig jelenleg folyamatban van” – avatott be bennünket Bőthe Csaba.

„ELÖREGEDŐBEN” AZ IPARÁG, TÖBB IT IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ FIATALRA VAN SZÜKSÉG

Meglátása szerint bár napjainkban vonzó pályának számít az IT, technológiai terület, tapasztalatuk azt mutatja, hogy egyre jobban „elöregszik” ez az iparág, egyre nagyobb szükség van a fiatalok újfajta gondolkodásmódjára, világlátására. Ezért fontosnak tartják, hogy biztosítsák számukra a további tanulás és szakmai fejlődés lehetőségét, mert bár egy felkapott tudományterületről van szó, még több IT iránt érdeklődő fiatalra van szükség a mintegy 10 ezer üres informatikai állás betöltéséhez.

SZOROSABBRA FONNÁK A KAPCSOLATOT A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMMEL

Mint Bőthe Csaba elmondta, terveik között szerepel a Szegedi Tudományegyetemmel való kapcsolat szorosabbra fonása, erősebb részvétel a szakmai napokon és karriertanácsadással kapcsolatos rendezvényeken. „A Szegedi Tudományegyetem igen jelentős a magyar egyetemek között, informatikai képzés szempontjából is. Sok diák folytat itt tanulmányokat, így fontos, hogy hozzájuk is eljussanak a lehetőségeink, többek között azért, mert Szegeden szintén jelen vagyunk, és várunk oda fiatalokat. Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy azokon a szolgáltatási területeken, ahol akár az Invitech üzleti, akár cégcsoportunk más tagvállalata lakossági szolgáltatást nyújt, megismertessük a fiatalokkal a távközlés és az infokommunikáció világát, lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy az ezen a területen szerzett tapasztalataikat a gyakorlatban is hasznosíthassák.”

NEMZETKÖZI PROJEKTEK ÉS VERSENYKÉPES JÖVEDELEM

Az Invitech-nél arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a fiatalok belföldön és ne külföldön keressenek jövedelmező lehetőségeket pályájuk során, hiszen a cég nemzetközi projektekkel is rendelkezik, amelyek által széleskörű tapasztalatot és ismereteket szerezhetnek kollégáik, valamint az angol nyelvtudásukat is kamatoztathatják.” Kiemelten figyelünk munkavállalóink jólétére, valamint arra, hogy stabil munkahelyet, karrierutat és versenyképes jövedelmet biztosítsunk nekik. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy folyamatosan fejleszthessék magukat, mi pedig ehhez cégen belüli és kívüli képzésekkel járulunk hozzá. Mindezzel igyekszünk őket megtartani, és elérni, hogy hosszútávon itthon képzeljék el karrierjüket” – zárta gondolatait Bőthe Csaba.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb