Smart Szeged

Lázár János elárulta, mikor indulhat meg a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között

Mindenki hallgatott, mi viszont izgatottan vártuk, hogy október 23-án elinduljon a vonatközlekedés Szeged és Szabadka között. Nos, ez sajnos nem így lett, majd elkezdődtek a találgatások, volt arról is szó, hogy az idei évben már nem lesz belőle semmi. Aztán kedden este Lázár János hirtelen kibökött egy körülbelüli időpontot, állítása szerint november végén, december elején elindulhat az első személyvonat Szeged és Szabadka között.

Sokáig úgy volt, és nagyon vártuk már, hogy október 23-án elinduljon a vasúti személyszállítás Szeged és Szabadka között, azonban ez nem történt meg. Akkor a MÁV határozattan cáfolta azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák, azonban kiemelték, hogy közre játszott a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, és hogy a biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényelnek.

NOVEMBER VÉGE, DECEMBER ELEJE AZ IDŐPONT

Kedden azonban újra szóba került a start időpontja. Lázár János a Károli Szabadegyetem berkein belül Trócsányi Lászlóval beszélgetett, aki a társalgás végén rákérdezett: mikor lesz a Szeged-Szabadka vasúti vonal átadása? Lázár János erre azt válaszolta, hogy november végén, december elején. “Hogy ez rövid is legyen, a 37 kilométer ne sok órába teljen a határellenőrzés miatt, az még egy kis idő lesz. Nagyon sok múlik azon, hogy az EU mennyire engedi közel magához” – emelte ki a miniszter, majd kérdésre azt is megerősítette, hogy át fog menni majd Szabadkára a vasútvillamos.

“Ezek nagy tervek, az a kérdés, hogy a világ változása hogyan befolyásolja ezeknek a terveknek a megvalósítását. Nyilvánvalóan az emberben van ambíció arra, hogy jobbá tegye a környezetét, a hazáját, miközben 2 háborúnak is ki vagy téve” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy 2 ilyen háború után a világ nem nyugszik meg egy év alatt, az illúzió, hogy fél év múlva vége lesz. Alapvetően változnak meg a játékszabályok és nagy kérdés, hogy ebben mi magyarok, hogyan tudjuk magunkat pozícionálni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb