KözéletVideo365

Nincs megállás, megkezdődött a Homokhátság megtisztítása: az elhagyott embercsempész autókat követően a hatalmas mennyiségű szemetet is eltakaríthatják a déli határ mentén

Üdvözítő előrelépés történt a déli határ mentén élő települések lakói életében: a mai nappal életbe lépett az a kormányrendelet, melynek köszönhetően elkezdődhet az embercsempészek által a déli határnál hátrahagyott járművek elszállítása. Mint a csütörtökön Mórahalmon tartott sajtótájékoztatón Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő elmondta, ez csak a kezdet. Ezzel a lépéssel megkezdődött a Homokhátság megtisztítása, mely következő lépéseként az embercsempészek és migránsok után hátramaradt hatalmas mennyiségű szemét eltakarítását célozták meg.

Mihálffy Béla elmondta, egy héttel ezelőtt nyílt levélben fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a déli határnál hátrahagyott járművek elszállításának megoldása érdekében. A kérés meghallgatásra talált, a kormány pedig rendeletet alkotott, így elkezdődhet a járművek elszállítása – tette hozzá.

EDDIG AZ ÖNKORMÁNYZATOK CSAK NAGYON KORLÁTOZOTTAN INTÉZKEDHETTEK

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester úgy fogalmazott, hogy a 2013-tól erőteljesebbé váló illegális migráció – amelynek csúcsidőszakában, 2015-ben napi ötezer határsértő haladt át a kisvároson – mára embercsempészek által generált folyamattá vált. Ez pedig új kihívások elé állítja a településeket. Az embercsempészek által elhagyott járművek ügyében az önkormányzatok eddig csak nagyon korlátozottan intézkedhettek, a gazdátlan autók szétszerelése pedig újabb bűnözési hullámot generált. Jelenleg 19, embercsempészek által elhagyott jármű található a kisváros területén – közölte a polgármester.

Salgó László Csongrád-Csanád vármegye főispánja kifejtette, a kormányhivatal elszállíthatja azokat a járműveket, amelyeken nincsen rendszám vagy amelyek nem felelnek meg a gépkocsi fogalmának és valószínűsíthetően embercsempészek használták.

ÉRTESÍTÉST HELYEZNEK EL AZ AUTÓKON

A közterület-felügyelők és a mezőőrök jelzései alapján megtalált autókon a hivatal munkatársai értesítést helyeznek el, majd négy nap múlva elszállítják azokat. Az elszállított járművek alvázszámát közzéteszik a kormányhivatal honlapján. Ha három hónapon belül nem jelentkezik érte tulajdonosuk, az autókat értékesíthetik. Az ezért befolyt összeget pedig – a szállítási és tárolási költség levonása után – az értékesítést követő kilenc hónapon belül a tulajdonos kaphatja meg – ismertette a rendelet részleteit a főispán.

Hozzátette: ezekben az ügyekben az érintett Bács-Kiskun vármegyei településeken is a Csongrád-Csanád vármegyei kormányhivatal jár el.

FIGYELEMBE VESZIK A LAKOSSÁGI BEJELENTÉSEKET IS

A kormányrendelet alapján mezőőrök és közterület felügyelők jelzése alapján jár el a kormányhivatal, de természetesen a lakossági bejelentéseket is figyelembe veszik. “Ha lakossági bejelentés érkezik, arról tájékoztatjuk az érintett település polgármesteri hivatalát, ők jeleznek majd a mezőőröknek például. Tehát a lakossági bejelentésekkel is foglalkozunk, hiszen nekünk minden állampolgár jelzése fontos” – tette hozzá Salgó László.

AZ IRDATLAN MENNYISÉGŰ SZEMÉT ELSZÁLLÍTÁSA A KÖVETKEZŐ KITŰZÖTT CÉL

Mihálffy Béla hozzáfűzte, itt nem állnak meg, ezzel kezdődik a Homokhátság megtisztítása, hiszen az erdőkben, földeken, az elhagyott tanyákban, mindenhol az illegális bevándorlók iszonyatos mennyiségű szemetet hagynak, melyet az önkormányzatok nem tudnak saját erőből elszállítani, “úgyhogy a következő az lesz, hogy ebben is kérjük a kormányzat segítségét” – jelentette be a képviselő.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb