KözéletVideo365

Felkészült a váltás Hódmezővásárhelyen, újabb magyar katonák mennek Koszovóba (videóval)

Sikeres zárógyakorlattal ért véget az MH KFOR kontingens 30. váltásának három hónapos felkészítése a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában, december 20-án, szerdán – tudtuk meg a Magyar Honvédségtől.

Mint kiderült, a Kosovo Force (KFOR) többnemzeti misszióhoz jövőre csatlakozó kontingens felkészülő állománya két manőverszázaddal vett részt a zárógyakorlaton. A katonák egy fiktív szcenárió alapján – a legújabb eljárásokat és felszereléseket alkalmazva – komplex tömegoszlatási feladatokat hajtottak végre, amelynek keretében a „tűziszony leküzdése” (Fire Phobia) elnevezésű mozzanaton is helyt álltak.

TELJESÍTÉS STRESSZHELYZETBEN

„A zárógyakorlat célja, hogy felmérjük az állomány képességét és meggyőződjünk arról, hogy felkészült-e a műveleti területen történő szolgálatteljesítésre. A gyakorlatot három hónapos felkészítés előzte meg, ahol a katonák elsajátították a külszolgálathoz szükséges szaktudást, ezt pedig most bizonyították is” – értékelte Szent-Imrey Dávid őrnagy, az MH KFOR kontingens 30. váltásának kijelölt parancsnoka. Hozzátette: a hosszú, többállomásos tömegoszlatási feladat keretében elsődlegesen arra kerestek választ, hogy miként teljesítenek a katonák jelentős stresszhelyzetben, egy olyan szituációban, amelyet adott esetben átélhetnek a Nyugat-Balkánon.

BIZTONSÁG ÉS REND

A KFOR elsődleges feladata a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban a biztonság és a rend, valamint mozgásszabadság fenntartása a területen. A Balkán-félsziget vitatott jogállamiságú területe, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amely saját déli tartományának tartja a túlnyomórészt albánok lakta területet. Koszovó szuverenitását a világ 193 független országa közül eddig 101 ismerte el, legutóbb Izrael döntött úgy, hogy felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Pristinával. A polgárháborús helyzet és fegyveres konfliktus felszámolására létrehozott KFOR 1999-ben kezdte meg működését Koszovóban, műveleti területéről az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozott. Koszovóban egyébként nem veszélytelen a KFOR katonák szolgálata, már komolyabb incidensek is kitörtek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb