Közélet

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort, létrejöhet a csúcstalálkozó a két vezető között

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, jelentette be Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője december 25-én, írta meg az Index.

A tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig, tette hozzá Ihor Zsovkva, írja az ukrán Interfax hírügynökségnek adott interjújában.

EZT A LÁTOGATÁST MINDENKÉPPEN ELŐKÉSZÍTJÜK

Korrespondent úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő elfogadta a meghívást, de ezt más ukrán híroldal egyelőre nem erősítette meg, ugyanakkor az interjúban Zsovkva is arról beszélt, hogy előkészítik a találkozót. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt. Akkor a Velencei Bizottság kérésére egy kivételével minden ajánlást végrehajtottak. “Beszélhetünk a gazdaságról, beszélhetünk a szomszédos országok közötti tranzitról. Ezt a látogatást mindenképpen előkészítjük, a diplomáciában nincs jobb a személyes tárgyalásoknál” –  hangsúlyozta az elnöki hivatal helyettes vezetője.

UKRAJNA EU-S CSATLAKOZÁSA IS TÉMA LEHET

Orbán Viktor korábban már többször kifejtette, miért ellenzi Ukrajna felvételét az EU-ba. Szerinte Európa történetében még soha nem fordult elő, hogy egy háborúban álló országot be akartak volna venni az Európai Unióba.

Annak ellenére, hogy az EU-csúcs előtt Orbán Viktor azt ígérte, megvétózza, hogy az Európai Unió megkezdje Ukrajnával a csatlakozási tárgyalásokat, a magyar kormányfő végül vétó helyett egyszerűen kivonult a teremből, amikor a tagállamok állam- és kormányfői erről szavaztak. Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb