Mindenmás

Több mint 80-nal csapatni, elektromos rollerrel az Izabella hídon? Challenge accepted… (videóval)

“A rolleres 80-90-nel repeszt” – írta olvasónk vasárnap este szerkesztőségünknek, aki egy videót is küldött arról, hogy egy elektromos rollerrel közlekedő egyén úgy hasít az Izabella hídon, mintha nem lenne holnap.

Nyilván, a megengedett sebességet az autós is láthatóan túllépte, de az, hogy az elektromos rolleres ezek szerint legalább 80-nal, de inkább többel hasított a hídon, majd a Dorozsmai úton, mondanunk sem kell, mennyire veszélyes. Íme a videó:

@szeged365

Több mint 80-nal csapatni elektromos rollerrel az Izabella hídon? Challenge accepted…

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

AZ ELEKTROMOS ROLLER NINCS A KRESZ-BEN

A közlekedési miniszter tavaly ígéretet tett arra, hogy a belügyi tárcával közösen felülvizsgálják a KRESZ-t, és az elkészült tervezetet társadalmi vitára bocsátják. Ha minden igaz, az új jogszabályban már helyet kap az elektromos roller, mert egyelőre az is vitatott, hogy a kerékpár vagy a segédmotoros kerékpár áll-e a legközelebb hozzá.

Az Újváry és társai ügyvédi társulás cikke szerint az elektromos roller mint közlekedési eszköz nincs jogszabályi szinten definiálva, azaz a KRESZ fogalomtára nem terjed ki rá. Figyelembe véve azonban, hogy Magyarország uniós tagállam, kötelezően alkalmazandó a 168/2013/EU rendelet, amely előírja, hogy csak az minősül járműnek, amelynek ülése van. Tekintettel arra, hogy a legtöbb rollernek nincs ülése, az uniós szabály értelmében nem is minősül járműnek.

Ha feltételezzük, hogy az elektromos roller az EU-szabályozás ellenére jármű, úgy azt a KRESZ függelékének valamely más, tulajdonságaiban a hozzá legközelebb eső jármű-kategóriája alá célszerű venni – állítja az ügyvédi társulás cikke –, és feltételezni, hogy az ilyen járművekre vonatkozó közlekedési szabályokat tekintjük az e-rollerezőkre kötelező érvényűnek. A jogirodalom szerint az elektromos rollerhez a kerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár áll a legközelebb. Az elbírálás szempontjából fontos eldönteni, hogy az elektromos roller melyikkel mutat nagyobb hasonlóságot, hiszen:

  • ha kerékpár fogalma alá soroljuk be, akkor a kerékpárokra irányadó szabályok alapján a vezetése nem vezetői engedélyhez kötött, és bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározunk, míg
  • ha kétkerekű segédmotoros kerékpárnak tekintjük, úgy a használata vezetői engedélyhez kötött, és kötelező a bukósisak viselése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb