Sport

“Ezen a napon mi is megállunk egy pillanatra” – tizenöt éve ölték meg Marian Cozmát, az OTP Bank-PICK Szeged is megemlékezett róla

“Ezen a napon mi is megállunk egy pillanatra. Emlékezünk rád, a nemes ellenfélre, a kiváló sportolóra” – így emlékezett meg ma az OTP Bank-PICK Szeged arra, hogy pontosan tizenöt évvel ezelőtt szíven szúrták Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdázóját a Patrióta lokál előtt. A 26 éves kiváló román játékos belehalt a súlyos sérülésbe.

MÁR 15 ÉVE ANNAK A VÉGZETES ÉJSZAKÁNAK

A Bukarestben született Marian Cozma 2006-ban igazolt a Veszprém csapatához, amelyben a kiváló adottságú, 211 centi magas beálló 111 mérkőzésen 329 gólt szerezett, kétszeres bajnok és kupagyőztes lett, és 2008-ban a KEK-győztes csapat tagja volt. Pontosan 15 évvel ezelőtt, 2009. február 8-án hajnalban a Veszprém játékosának nem volt szerencséje, mert egy lokálban történt dulakodás, verekedés közben R. Sándor először késsel vesén szúrta, majd az utcára menekülő kézilabdázót szíven döfte, N. Győző és Sz. Iván még többször alaposan fejbe is rúgta.

Az egyik támadó ezután még a Cozma segítségére siető szerb Zarko Šesumot is fejbe rúgta, majd vesén szúrta Ivan Pesicset. A veszprémi gyilkosság sokkolta az országot, a 2011-ben első fokon ítélet szerint a Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, R. Sándort és N. Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sz. Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. A Magyar Hírlap szerint országos felháborodást váltott ki, amikor 2012-ben a másodfokú ítéletben Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették. Sztojka Iván 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de azóta ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nem jogerősen nyolc év hat hónapra ítélték.

A SZEGEDI PICK ARÉNA MARIAN COZMÁRÓL ELNEVEZETT VENDÉGSZEKTORÁVAL ŐRZI A TRAGIKUSAN ELHUNYT SPORTOLÓ EMLÉKÉT

Marian Cozma emlékét nem csak a Veszprém csapata őrzi a mai napig. A Pick Szeged 2019-ben Ilyés Ferenc, a Pick Szeged és a Veszprém egykori válogatottjának hathatós segítségével felvette a kapcsolatot Marian Cozma családjával. Az édesapát, Petre Cozmát arról tájékoztatták, hogy szeretnék a Pick Aréna vendégszektorát gyermekéről, Marian Cozmáról elnevezni. A Cozma család megható levélben köszönte meg, hogy nem felejtik el a gyermeküket, és így a vendégszurkolók mindig a Marian Cozma-szektorban drukkolhatnak kedvenceiknek a grandiózus sportkomplexumban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb