Közélet

Huszonhat évnyi rejtély, öt éven át tartó per, ma ítéletet hirdettek a Fenyő-gyilkosság ügyében: Gyárfás Tamás hét évet, Portik Tamás életfogytiglant kapott

Huszonhat évnyi rejtély, öt éven át tartó per, több tucat tanú és bizonyíték után elsőfokon született ítélet a Fenyő-gyilkosság ügyében ma Budapesten.

Szigorú ellenőrzések mellett vette kezdetét a Fenyő-gyilkosság utolsó felvonása, az ítélethirdetés. A bírót a rendőrség egyik lesötétített buszában hozták, Gyárfás Tamás szabadlábon, míg Portik Tamás a TEK munkatársainak gyűrűjében sétált be a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe.

GYÁRFÁS TAMÁS ÉS PORTIK TAMÁS IS BŰNÖS

Póta Péter tanácselnök figyelmeztette a hallgatóságot, majd hamar a lényegre tért, és közölte, hogy Portik Tamásnak új védője lett. Kiderült, hogy korábbi védőjének, Danicz Lindának a díját is megfellebbezte, majd megint elfogultsággal vádolta meg a bírót. Póta Péter új kizárási indítványként értékelte, hogy Portik kézzel írt egy dolgozatot a törvényszéknek. Alig öt perccel később már jött is az ítélet, Gyárfás Tamás és Portik Tamás is bűnös. Gyárfást 7 évre, Portikot pedig életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Tíz évre mindkettejüket eltiltotta a bíró a közügyektől, valamint Gyárfás Tamás feltételesen a büntetés négyötödének letöltésével, míg Portik húsz év után szabadulhatna.

A döntést röviden közölte a bíró a vádlottakkal, szinte napra pontosan a gyilkosság huszonhatodik évfordulóján, az indoklás viszont hosszú órákon át fog tartani. Nemcsoda, hisz tetemes mennyiségű irat keletkezett az elmúlt öt év tárgyalásairól, ahol Gyárfás Tamásból neves sportújságíróból lett a magyar kriminalisztika egyik legrejtélyesebb gyilkosságának feltételezett megrendelője – írja az Index.

HÁROM NAP HÍJÁN, 26 ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT A GYILKOSSÁG

A Vico-cégbirodalom tulajdonosát három nap híján, 26 évvel ezelőtt, 1998- február 11-én lőtték agyon. Fenyő a Margit körúton várakozott egy pirosnál a Mercedesében, amikor gyilkosa kiugrott egy Mitsubishiből  és egy hangtompítóval felszerelt Agram 2000 típusú gépfegyverrel tüzet nyitott rá. A több mint egy tucat lövésből négy találta el Fenyőt, aki a helyszínen meghalt.

A nyomozás évekig nem vezetett eredményre, ezért 2002-ben lezárták, majd három évvel később nyitották újra, miután nyilvánosságra került Fenyő pszichológusának az egy évvel korábban filmre vett vallomása. Az időközben elhunyt Perczel Tamás ebben azt mondta, hogy Gyárfás az ellensége volt a páciensének, akivel „halálos, vérre menő küzdelmet” folytattak a Nap-kelte című televíziós műsor jogain. Rohácot 2011-ben gyanúsították meg a gyilkossággal, miután egy helyszínen talált sapkán megtalálták a DNS-ét. Rohác 2017-ben életfogytiglanit kapott a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt.

TITKOS HANGFELVÉTEL BUKTATTA LE

A volt úszószövetségi elnök megvádolásához végül az a több órányi hangfelvétel vezetett, amit Portik titokban rögzített a beszélgetéseikről 2000 és 2004 között. A Farkasréti temetőben megtalált felvételeken Portik arra próbálta rávenni Gyárfást, hogy mondja ki azt, ő kérte fel Fenyő János megöletésére. Gyárfás a hangfelvételek előkerülése után azt mondta, hogy a megmentését jelentik majd ezek, mert soha nem követte el azz, amit róla állítanak. Portik a bíróságon azt állította, hogy Gyárfás valójában nem bízta meg semmivel, csak tőrbe akarták csalni.

A vádhatóság szerint Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg. A vád szerint Gyárfás ezután Portikra bízta Fenyő megölését, aki meg is szervezte a gyilkosságot, és a szlovák bérgyilkost, Rohácot bízta meg ezzel.

TAGADTÁK A BŰNÖSSÉGET

Portik az utolsó szó jogán is tagadta a bűnösségét, és a rendőrséget tette felelőssé a történtekért. Szerinte ugyanis manipulálták a nyomozást és eltussolták a dolgokat. Állítása szerint a rendőrök tudták, hogy meg akarják ölni Fenyőt, de mégsem szóltak erről a milliárdos vállalkozónak. Portik szerint a tanúként meghallgatott R. László volt az, aki lelövette Fenyőt, és nem Rohác, hanem az albán maffia követte el a merényletet.

Gyárfás is végig tagadta, hogy köze lenne Fenyő megöléséhez. Az utolsó szó jogán azt mondta, úgy érzi, tételesen sikerült megcáfolnia az ellene felhozott vádakat. Úgy fogalmazott, hogy nincs tudomása arról, hogy Fenyő János megölésére megbízást adott-e valaki, és egykori riválisának halála az ő életét is tönkretette – írja a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb