Smart Szeged

Uniós támogatással, több mint 143 millió forintos beruházással korszerűsítették a Pharmacoidea Kft. Szeged-Tápén található telephelyét

Uniós támogatással, több mint 143 millió forintos beruházással bővítették a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó biotechnológiai kutatások mellett innovatív étrend-kiegészítőket gyártó szegedi Pharmacoidea Kft. termelési kapacitását.

A közlemény szerint a fejlesztések költségeiből 69,25 millió forintot fedezett uniós és hazai költségvetési támogatás. A vállalkozás egyik tevékenységi köre tudományosan és klinikailag igazolt hatású, magas hozzáadott értékű funkcionális élelmiszerek fejlesztése és előállítása – tudtuk meg kedden.

KORSZERŰSÖDÖTT A SZEGED-TÁPÉI TELEPHELY

A projekt részeként korszerűsítették a cég Szeged-Tápén található telephelyét, valamint a termelési folyamatokat hatékonyabbá tevő berendezéseket vásároltak. Automata címkéző-, illetve kupakozógépet, talpas tasakos automata portöltő gépet, automata apró tasakoló gépet, őrlő- és granuláló gépet állítottak üzembe. A cég biotechnológiai termékportfóliójának bővítéséhez, valamint a minőségbiztosításhoz alapvetően elengedhetetlen laborberendezéseket is beszerzett.

A FEJLESZTÉS LEHETŐVÉ TESZI A CÉG ÁLTAL ELŐÁLLÍTOTT REAGENSEK MENNYISÉGÉNEK NÖVELÉSÉT

Az áramlási citométerrel lehetővé vált az élő sejtekkel végzett vizsgálatokhoz szükséges sejtek morfológiai és fluoreszcens elven történő szétválasztása, a sejtes mikroszkóppal pedig a kísérletek minőség-ellenőrzése. A nagy teljesítményű folyadékkromatográf mind a funkcionális élelmiszerek, étrend-kiegészítők, mind a gyógyszeralapanyagnak számító fehérjereagensek minőségbiztosításához elengedhetetlen. A beszerzett szén-dioxid-inkubátor és az ahhoz illeszkedő rázó és a kezelő, a termék és környezet biztonságát egyaránt garantáló fülke a sejtkultúrák nagyobb mennyiségben történő előállításához, az autokláv pedig a laboreszközök sterilizálásához elengedhetetlen – közölték.

A fejlesztés lehetővé teszi a cég által előállított reagensek mennyiségének növelését és a külföldi forgalmazáshoz szükséges minőségbiztosítást.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magántulajdonban lévő, 2006-ban létrehozott, 15 alkalmazottat foglalkoztató Pharmacoidea Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 288 millió forint volt, ami 5 százalékkal haladta meg a 2021-est. A vállalkozás adózott eredménye 2021-ben 75 millió, 2022-ben 22 millió forint volt. A vállalat vezetője egyébként Dr. Letoha Tamás, akivel legutóbb januárban interjúztunk:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb