Szegedi Arcok

Hoppon maradt a babakocsis apuka Szegeden, nem szállhatott fel a buszra

“Ma a 17:00-kor induló Mars tér-Kiskundorozsma buszon szerettem volna a SZVSE pályánál hazajutni a családommal, engem a sofőr a babakocsival leparancsolt a buszról” – kezdte a történetét tegnap egy apuka a SZEGEDEN láttam, találtam nevű csoportba, ahol kiderült, hogy a buszon már volt egy babakocsi, ezért nem mehetett fel a járműre. Mint kiderült felajánlotta, hogy összecsukja a kocsit, de elvileg erre már lehetősége sem maradt.

Nem először fordult elő Szegeden, hogy a babakocsival utazni szándékozókat nem engedik fel a járműre. Tavaly például nem vitte el a Sándorfalváról Szegedre tartó busz a babakocsis anyukát, mert mozgáskorlátozott volt a járművön:

Novemberben pedig egy troli hagyta ott a megállóban a szegedi édesanyát a kerekesszékes lányával, mindezt a zuhogó esőben. Szétázva, a hidegben, a sötétben gyalogoltak végül haza:

SOKAN FELHÁBORODTAK, DE VANNAK SZABÁLYOK

Tehát, nem egyedüli eset a fent is említett történet. A kommenteknél sokan felháborodtak, azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a Volánbusznál is vannak bizonyos szabályok. Mint korábban megírtuk, a kisgyerekekkel történő utazást illetően a legfontosabb tudnivalók a honlapjukon fellelhetők ITT, az üzletszabályzatuk pedig ITT található. Korábban azt írták szerkesztőségünknek, hogy: “általános szabályként elmondható, hogy az egyes autóbuszok fedélzetén egyszerre egy babakocsi (vagy egy kerekesszék) szállítható az erre kijelölt helyen rögzítve, s nem minden helyközi járatokat végző, alacsonypadlós járműnek van csomagtere, ahová szükség esetén a babakocsit összecsukva el lehet rakni.” Éppen ezért a kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a gyermekkocsival utazók még az utazás előtt érdeklődjenek az érintett járatot végző autóbusz kialakításáról, a gyermekkocsi nyitott állapotban való szállításának lehetőségéről és feltételeiről az autóbusz-állomásaik telefonszámán.

A SZABÁLYZAT SZERINT CSAK AKKOR LEHET BABAKOCSIT FELVINNI, HA A KIJELÖLT HELY RENDELKEZÉSRE ÁLL

A szabályzat szerint egyébként a gyermekkocsiban a kisgyermek csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén szállítható, amennyiben az autóbuszon a gyermekkocsi elhelyezésére kijelölt hely áll rendelkezésre. Gyermekkocsi (akár nyitott, akár összecsukott állapotában) továbbá csak akkor vihető kézipoggyászként az autóbusz utasterébe, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, ruházatában, poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. A gyermekkocsit az autóbuszban elsősorban a kerekesszék szállítására kijelölt helyen kell elhelyezni és elmozdulás ellen rögzíteni. Tehát, egyszerre egy babakocsi, vagy kerekesszék szállítható a járműveken. Ezt a szabályt pedig a buszsofőr sem szegheti meg, mert ha baj történik, őt vonják felelősségre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb