Szegedi Arcok

Ma a szegedi Somogyi Könyvtár könyvtárosait ünnepeljük

Április 14-e, minden évben a Könyvtárosok Világnapja. Ez a nap a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet. A szegedi Somogyi-könyvtár könyvtárosai is elhivatottan, a legjobb tudásuk szerint látják el feladataikat.

FONTOSAK A KÖNYVTÁRAK, DE MÉG FONTOSABB AZ OTT DOLGOZÓK SZEREPVÁLLALÁSA

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte. A könyvtárosok világnapja a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet. Ilyenkor is hangsúlyozzuk, mennyire fontos a modern világban a klasszikus könyvolvasás, hová tart a könyvtárak technikai fejlődése és a tudásbázis gyarapítása- írja Facebook oldalán a szegedi Somogyi Könyvtár.

SOMOGYI KÁROLY TEVÉKENYSÉGE PÉLDAÉRTÉKŰ VOLT

Somogyi Károly egész életében gyarapította könyvtárát: állandó kapcsolatban állt a magyar könyvárusokkal és antikváriusokkal, de rendszeresen vásárolt külföldről is. Az 1879-es nagy árvíz után, 1880. április 26-án ajánlotta fel felbecsülhetetlen értékű könyvgyűjteményét az újjáépülő Szeged javára. Ez a 43 701 kötet a Somogyi-könyvtár biztos alapja.

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR KÖNYVTÁROSAI IS ELHIVATOTTAK MUNKÁJUK ÉS FELADATAIK IRÁNT

A világ könyvtárosai, így a Somogyi-könyvtár könyvtárosai is elhivatottan, a legjobb tudásuk szerint látják el feladataikat, nyitottságuknak köszönhetően pedig kreatívan és gyorsan reagálnak a változó világra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb