Szegedi ArcokVideo365

Elviszünk egy körre, a Tempó Taxival: Barnák Lászlóval, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatójal pattantunk be, aki azt is elárulta, milyen érzés volt számára először a Dóm tér színpadára kiállni

Ismét bepattantunk Szeged legnagyobb múlttal rendelkező, ikonikus taxitársaságának, a Tempó Taxinak autójába. Ezúttal utunk során Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója volt az útitársunk, akivel a másfél hónap múlva induló évadról beszélgettünk, arról, mekkora szervezést igényel egy Szabadtéri méretű monumentális fesztivál életre hívása, s mit jelent a színészeknek, alkotóknak a Dóm tér varázslatos szabadtéri színpadán játszani.

EZ A REKORDOK ÉVE

Idén a rekordok évére készül a Szegedi Szabadtéri Játékok. Mint Barnák László beavatott bennünket, a megvásárolt jegyek alapján már meghaladták a tavalyi nézőszámukat, hiszen már most több, mint 65 ezer nézőre számíthatnak a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Úgyhogy az idei év a rekordok éve“ – árulta el a főigazgató. Nem csoda, hiszen színes programkínálattal várják idén is a színházszerető közönséget. Visszatér a Dóm tér színpadára a hatalmas kultikus darab, az igazi közönségkedvencnek számító István, a király, mely első szegedi bemutatója után pontosan 40 évvel később lesz most látható ugyanott, a Szabadtéri színpadán. „Negyven éves évfordulót ünnepel tehát az István, a király, emellett érkezik a szabadtéri világpremierrel debütáló Rebecca és visszatér az Ezeregy Éjszaka, Péter Bence koncertje mellett, s természetesen idén sem maradhat el az Ajándékkoncert, melyet a Szegedi Szimfonikus Zenekar fog prezentálni. Ennek részleteiről hamarosan hírt is adunk“ – árulta el Barnák László.

A SZABADTÉRI JÁTÉKOK ELŐKÉSZÍTÉSE MINDIG EGY HOSSZÚ FOLYAMAT

A főigazgató elmondta, a Szabadtéri Játékok előkészítése mindig egy hosszú folyamat, egy adott évadra már az előző évadban elindul a felkészülés. Ahhoz ugyanis, hogy olyan minőségű darabok mutatkozhassanak be a Szabadtéri színpadán, ami érdekli majd a közönséget, amiért érdemes Szegedre utazni, jól megfontolt és alaposan kidolgozott előkészítés szükséges. Így volt ez a 2024-es évaddal is, amit már tavaly tavasszal elkezdtek előkészíteni. „Nagyon előre kell gondolkodni. Le kell kötni azokat a bizonyos előadókat, fellépőket, alkotókat, akik össze fogják állítani ezeket a produkciókat“ – árulta el Barnák László.

ELŐSZÖR LÁTHATJUK A DÓM TÉR SZÍNPADÁN A REBECCÁT

Hozzátette, a darabok között minden évben készülnek saját kiállítású előadásokkal is: az elmúlt években a Traviátát, és a Chicago-t, mutatták be úgy, hogy korábban soha nem lehetett látni a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Idén pedig a Rebecca lesz az a produkció, ami mindössze második alkalommal kerül színre, és először lesz látható a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán. Mellette visszatér a teátrum tavalyi évben nagy sikert aratott saját bemutatója, az Ezeregy Éjszaka. „Tavaly is hat telt házzal ment a darab és idén is úgy néz ki, hogy minden előadásunk az Ezeregy Éjszakából már 80% feletti látogatottsággal bír“ – tudtuk meg a főigazgatótól.

BEERŐSÍT AZ ÚJSZEGEDI SZABADTÉRI SZÍNPAD IS

A színes repertoárt gazdagítja az Újszegedi Szabadtéri Színpad kínálata is, ahol Dixieland gálakoncert, Koncz Zsuzsa, Vastag Csaba, Tóth Vera és Halász Judit nyújt kellemes kikapcsolódást a nézőknek a szép, nyári estéken, de a világhírű francia zenekar, a Nouvelle Vague együttes is elbűvöli majd az érdeklődőket, ahogy a Tiszavirág Néptáncegyesület A mi mesénk című gálaműsor is maradandó élményt kínál a színházszerető közönségnek.

CSAPATMUNKA ÉS SOK-SOK TAPASZTALAT

De hogyan is lehet egy ekkora volumenű programsorozatot összeállítani, úgy, hogy az adott évad teendői mellett már a következő évad szervezése is zajlik? Mint Barnák Lászlótól megtudtuk, a titka a az összehangolt csapatmunka. „Amikor a Szegedi Nemzeti Színházhoz átkerült a Szegedi Szabadtéri Játékok, azzal együtt a Regionális Összművészeti Központ, vagyis a Reök-palota is hozzánk került. Az ott dolgozó munkatársak pedig már évek, vagy évtizedek óta szolgálják a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Rengeteg tapasztalattal bírnak, így segíteni tudnak abban, mi az az irány, vagy az a mód, ahogyan érdemes megszervezni ezeket a programokat“ – árulta el a főigazgató.

A SZABADTÉRI VARÁZSLATOS ATMOSZFÉRÁJA AZ ALKOTÓKAT, SZÍNÉSZEKET IS ELBŰVÖLI

De nem csupán a közönségnek nyújt óriási élményt a csillagos ég alatt a Dóm tér monumentális nézőterén átadnia magát a színház varázsának, maguknak az alkotóknak is lenyűgöző érzés a többezres tömeggel szemben a színpadon játszani. „Azt szokták mondani, -és ezt én is megéreztem-, hogy van egy nagyon varázslatos atmoszférája a Szegedi Szabadtérinek. Talán másfél évtizeddel korábban jártam először a Szabadtéri színpadán. Akkor egy ismerősöm révén juthattam be a back stage-be. Már üres volt a színpad, valamikor éjszaka történt ez, talán éppen a Cigányszerelem című produkciót próbálták, vagy játszották akkor. Amikor először felálltam a színpadra, -fellopóztam igazából-, az egész milliő varázsa nagyon megfogja az embert, pláne, ha még ott ülnek több ezren“ – emlékezett vissza a főigazgató.

A NAP FÉNYPONTJA

Elmondta, azok számára, akik idejönnek, s hosszasan lehetne sorolni, Stohl Andrástól kezdve Janza Katán át Szinetár Dóráig mindazokat, akik nagyon sokat játszottak, vagy léptek fel a Szabadtéri színpadán, legyen az egy kezdő, fiatal színész, vagy éppen egy tapasztalokkal bíró és több évtizede a pályán lévő Kossuth-díjas művész, mint például Molnár Piroska, vagy Bodrogi Gyula, mind nagyon szeretik ezt a közeget. Mindenkinek különleges élmény kiállni erre a hatalmas színpadra és szembenézni a többezres nézőtérrel. „A Szegedi Nemzeti Színház szlogenje, hogy a Szegedi Nemzeti Színház a nap fénypontja, és megpróbáljuk ezt mindig kitágítani a nyári időszakra is, amikor a Szegedi Szabadtéri Játékokon eltöltött estét szánjuk a nézők számára a nap fénypontjának“ – zárta gondolatait Barnák László.

Ha megbízható, Szeged útjain sokat tapasztalt sofőrökre bíznád magad útjaid során, akár a Szabadtéri Játékok egyik előadására tartva, vagy élményekkel teli hazafelé utazva, hívd a Tempó Taxit az alábbi elérhetőségen:

Tempó Taxi: +36 62 490 490

Google Play Store: https://rb.gy/begnzu

Apple Store: https://rb.gy/hw0yjn

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb