Kikapcs

Elkezdődött a tiszavirágzás! Már táncolnak a kérészek Szegeden (videóval)

Két napja írtuk meg, hogy elindult a tiszavirágzás a Körösökön, erről pedig látványos videót tett közzé közösségi oldalán Sallai Zoltán, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja. MInt kiderült, nem kellett sokat várni, hogy Szegeden is meginduljon a kérészek násztánca, hiszen csütörtökön már megpillantották az első egyedeket!

A szokottnál korábban jelentek meg a kérészek, igy már ma megkezdődött a Tiszavirágzás – tette közzé egy szuper kis videó kíséretében a hírt a Szegedi Sárkányhajó Egyesület Szegeden.

RENDKÍVÜL LÁTVÁNYOS

A kérészek rajzása rendkívül látványos. Előrajzással indul, amikor még csak pár száz rovar jelenik meg a felszínen. A főrajzáskor több ezren, akár milliónyian is lehetnek, majd végül az utórajzás újra kis létszámú. A rajzás az esti órákban, leginkább 18-21 óra között zajlik. Nem csak a faj fennmaradása szempontjából nagy esemény, hanem számos madár-, hal- és kétéltűfaj is számít az ebből fakadó táplálékbőségre. Hajdanán a gazdák is felhasználták a tiszavirágokat állataik etetésére. Ezt ma már nem lehet megtenni, mivel a tiszavirág védett, az elhullott állatok gyűjtése is tilos.

A tiszavirág valaha közönséges fajnak számított, de az 1900-as évek első felében kihalt Nyugat-Európából és Közép-Európában is drasztikusan csökkent a száma. Megfogyatkozásában szerepet játszottak a folyószabályozások, mederátalakítások és a vizek szennyezése.

Éppen ezért fontos tudni: a tiszavirág Magyarországon védett!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb