Közélet

Szeged365 start: a hétvége legfontosabb történései, hétindításhoz

Nem hagyjuk, hogy úgy kezdd a hetet, mint aki most jött a Holdról! Friss koronavírus számok, Orbán Viktor hétvége-indító bejelentése, a szegedi matematikus legrosszabb forgatókönyve is érkezi a hétvégi válogatásunkban, a hétfői kávéd mellé.

Te is utálod azt, amikor hétfő reggel beérsz dolgozni, leülsz kávézni (jobb esetben: video meeting-elni, otthonról) a kollégákkal és 3 mondat után kiderül: egyedül Te nem vagy képben a hétvégi eseményekkel, olyan vagy, mint aki most jött a Holdról? Tiszta ciki így kezdeni a hetet, éppen ezért hétfő reggelente egy gyors, képbe hozó hír-pakkal várunk ezentúl, elkerülve a fenti kellemetlen szituációt.

A LEGFRISSEBB KORONAVÍRUS-ADATOK

Soha nem ugrottak még ekkorát a számok Csongrád megyében, nálunk 23, országosan pedig 83 fővel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A hétvégén egyébként elhunyt a járvány eddigi legfiatalabb magyar áldozata, egy 37 éves nő, erről IDE kattintva olvashatsz bővebben.

Fertőzöttek száma, országosan: 2583 (változás +83) fő

Fertőzöttek száma, Csongrád megyében: 86 (változás +23) fő

Elhunytak száma:  280 (változás +8) fő

Gyógyultak száma: 498 (változás +14) fő

Még több infó a cikkünkben:

MI LESZ MÁJUS 4 UTÁN?

A hétvége legfontosabb bejelentése már péntek hajnalban megtörtént: Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában bejelentette, újraindítják Magyarország gazdaságát. A miniszterelnök azt is elmondta, jövő hétfőtől teljesen új szabályozás lesz, enyhítések jönnek majd:

VAKOK OTTHONA, SZEGED

A szombati nap egyik “leghangosabb” híre volt, hogy koronavírusos betegeket találtak a Torontál téri Csongrád Megyei Vakok Otthonában. Az ott élő és dolgozó 200 ember közül 3 került be a szegedi klinikára, ahol megállapították fertőzöttségüket.

VÁLTOZIK A 9-12 ÓRÁS IDŐKERET

Májustól megváltoztatják az idősek vásárlási időkeretét – jelentette ki Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján, aki szerint megvárják a május 3-ra várt tetőzést, majd átalakítják a jelenleg érvényben lévő vásárlási időkeretet.


MEGVAN A LEGROSSZABB HAZAI FORGATÓKÖNYV

Létezik egy nagyon rossz végkifejletet feltételező forgatókönyv is Magyarországon, a koronavírus-járvány kapcsán – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett online konferencián. A hazai “worst case scenario”: 2.500.000 hazai fertőzött, 14.000 ember lélegeztetőgépen, ezt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa vázolta a konferencián.

A teljes konferencia, az elejétől a végéig felkerült a Youtube-ra is, ha nagyon ráérsz, itt tudod végignézni, Palkovics Lászlótól Röst Gergelyig:

Ha nem érsz rá, akkor pedig katt az alábbi cikkünkre, 2 perc alatt elmagyarázzuk, mi, hogyan, miért hangzott el:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb