Közélet

Orbán Viktor: A budapesti enyhítésekről szombaton születik döntés – nem tudni, lesz-e tanítás az iskolákban

A tegnapi napon bejelentették, hogy Pest megyében is lazítanak a kijárási korlátozásokon, így csak egy terület maradt, amelyre szigorúbb szabályok vonatkoznak, ez pedig az ország legsűrűbben lakott települése, a főváros, Budapest. Orbán Viktor kormányfő péntek reggel, a Kossuth Rádióban elhangzott interjújában azt mondta, Budapestről szombaton születik döntés. Akárcsak arról, hogy lesz-e még az idei tanévben oktatás az iskolákban, akár alsó tagozaton.

Tegnap a Szeged365.hu beszámolt róla, hogy Budapesten kívül tovább enyhítenek a korlátozásokon, és ebbe most már beletartozik Pest megyének a Budapesten kívüli része is. Ez azt jelenti, hogy Szegeden a beltéri helyiségekbe is beülhetünk például az éttermekben, kávézókban, és június 1-től maximum 200 főig engedélyezett lesz a legzi is.

Orbán Viktor elmondta, Budapesten különdöntésre van szükség, mert újra belobbanhat a járvány, ha nem elég fegyelmezettek. Budapesten nagy a népsűrűség, tette hozzá, egy hibás döntést nehéz korrigálni. „Ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, vissza fog jutni Budapest oda, ahonnan el akarunk mozdulni.”

Ahogy mondta, szombat délelőtt még futnak egy kört, amikor járványügyi szakembereket és tudósokat hallgatnak meg, és ezután, szombat kora délután hozzák meg a döntést.

A miniszterelnök beszélt az iskolák újranyitásáról is. Azt mondta, felelős, körültekintő döntést kell hozni az óvodák és iskolák újranyitásáról is. Nem biztos benne, hogy még idén, azaz ebben a tanévben megtörténik ez, noha a Nemzeti Pedagóguskar és az oktatási akciócsoport azt javasolta, tegye lehetővé a kormány azt, hogy egyes településeken az alsó tagozatosoknak júniustól újraindulhasson az iskolai oktatás. Erről írtunk a tegnapi napon:

A miniszterelnök azt mondta, az alsó tagozat megnyitása előtt először az óvodák, bölcsődék ügyeletét kell kialakítani. Arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy kinyitnak-e még idén az iskolák. Mindenestre, tette hozzá, a szabadtéri játszóterek és parkok újranyitása nagy segítség a szülőknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb