Közélet

Így változik az élet hétfőtől, Szegeden: nyitnak az ovik-bölcsik, mehetünk étterembe, játszótérre!

Összesen 60 szegedi óvoda és bölcsőde tárja ki kapuit, megnyitnak a játszóterek, be lehet ülni az éttermek és pub-ok belső részébe. Rengeteg változás vár a szegediekre hétfőtől, összekaptuk a legfontosabbakat.

ÚJRANYIT AZ ÖSSZES ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE SZEGEDEN

Hétfőn valamennyi szegedi, önkormányzati fenntartású óvoda kinyit, a 45 intézményben ügyeleti rendszerben fogadják a gyerekeket. A létszámkorlátozás miatt a 4100 szegedi óvodás közül csupán kilencszázat tudnak elhelyezni, ezért a szülőktől munkáltatói igazolást kérnek – tudatta a szegedi óvodák igazgatósága. Az óvodai ügyeletre az eddigi szabályok továbbra is érvényesek, vagyis: a gyerekekkel csak 5 fős csoportokban foglalkoznak majd az óvónők, a szülőknek pedig munkáltatói igazolást kell felmutatniuk.

Mind a 15 bölcsőde kinyit Szegeden, szintén hétfőn. A szülőknek több szabályt is be kell majd tartani:

  • minden bejáratnál kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet minden belépőnek használnia kell
  • a szülőknek kötelező lesz a maszk viselése, anélkül nem léphetnek be az intézménybe.
  • a gyerekeket az átadóban veszik át a bölcsőde dolgozói, a csoportszobáig a szülők nem mehetnek be.

MEGNYIT AZ ÉTTERMEK, KÁVÉZÓK, PUB-OK BELSŐ RÉSZE

Hétfőtől a vendéglátóhelyeken már nemcsak a kerthelyiségekben engedélyezett a tartózkodás, hanem a vendéglátóhelyek belső, zárt részében is. A dolgozóknak kötelező védőeszközt (orvosi szájmaszkot, sálat vagy kendőt) viselni. Az üzemeltetőnek pedig intézkedni kell a védelmi távolságok megtartására. Másik változás, hogy a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket (Budapesten egyenlőre nem, mindenütt máshol igen).

Ami tehát változás:

  • hétfőtől beülhetünk étterembe, kávézóba (nem csak a teraszra)
  • a 1,5 méteres távolság betartása továbbra is kötelező
  • amikor lehetséges, viselj maszkot

JÁTSZÓTEREK, PARKOK

Az összes játszótér és park kinyithat hétfőtől, bár, Szegeden a többségük már réges rég nyitva van. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója még másfél hete nyilatkozott a Szeged365.hu-nak, hogy gőzerővel fertőtlenítik a szegedi játszótereket: 122 játszótér, 35 kondipark, 14 kutyafuttató és 40 darab beterített sportpálya lesz újra használható az elkövetkezendő napokban.

KISGRÓFÓ, MULATÁSI, NŐSÜLÉSI, NÉGYKÁZLÁB-MÁSZÁSI

Nősülni, férjhez menni és egyéb hajmeresztő dolgokat eddig is lehetett, csak épp szűk családi körben. Június 1-től viszont engedélyezik a lakodalmak megtartását, maximum 200 főig (Budapesten kívül).

A világ megmenekült:

Esküvő, istentisztelet, szentmise a távolság betartásával megtartható.

BOLTI IDŐKORLÁT

Az 9-12 óra közötti, 65 év felettiekre vonatkozó élelmiszerbolt-időkorlát megmarad, akár csak a kötelező maszkviselés is. A szegedi piacok közül a Mars Téri Piacon és a szombat reggel megnyitott Cserkón az időkorlát 10:00-12:00 közé módosult, mindkét helyen 500 fős létszám-limit van érvényben.

A Cserepes Sori Piacon így indult az élet szombaton, kiciben, óccóban:

TÖMEGKÖZLEKEDÉS, SZKT, VOLÁNBUSZ

Hétfő óta a Volánbuszokon és a Szegedi Közlekedési Társaság járművein is fel lehet szállni az első ajtókon. Továbbra is kötelező az arc eltakarása (maszk, sál, kendő) és a másfél méteres védőtávolság betartása a járműveken a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb