- Hirdetés -
Közélet

Lezárult a koronavírus-szűrés, 100.000 fő alatt van az átfertőzöttek aránya

Lezárult az országos, a Szegedi Tudományegyetem bevonásával készült koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg a felmérésre, és voltak akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma, Merkely Béla szerint biztos, hogy 100.000 fő alatt van az arányuk.


- Hirdetés -

Szombaton még országszerte várták a szűrőpontokra azokat az embereket, akik kaptak meghívót a tesztre. Az ország négy egyetemének szakemberei végezték a szűréseket, az ország hét régiójában, csaknem 500 településen. Voltak, akikhez házhoz mentek.


- Hirdetés -

„Az utolsó napon célzottan gyűjtjük a mintát, olyanokhoz megyünk el, akik nem tudtak fix szűrőpontokon részt venni, akik nem tudták korábban felvenni velünk a kapcsolatot de akár az utolsó napon is sikerül egy call center segítségével elérni őket, akkor a mobil mintavételi egységeink házhoz mennek, és elvégzik ezt a mérést” – mondta az M1 Híradónak tegnap Lengyel Csaba professzor, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

“Biztosan százezer fő alatt van az átfertőződöttek aránya” – nyilatkozta a szűrőprogramot irányító Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla arról beszélt: az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma.

„Minden egyes mintavétel, minden egyes adat egy plusz információt jelent, amikor mi a végleges képet kialakítjuk. Ezért haladunk tovább, sőt felbuzdulva azon, hogy növekszik a mintaadási akarat a lakosságban, egy plusz napot hozzátettünk. Úgyhogy szombaton még egy napot szűrünk, és ezzel fogjuk befejezni a gyakorlatilag kéthetes szűrőprogramunkat, amely ugye nagyon részletgazdag keresztmetszeti képet fog adni” – mondta Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a magyar szűrőprogram egy egyedülálló tudományos vizsgálat, amely nemcsak itthon, hanem világszerte segíthet a járvány leküzdésében.

Végleges eredmény május végére várható.

Forrás: Híradó.hu


- Hirdetés -
- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb