Közélet

Napi összefoglaló: Orbán szerint ősszel jön a második hullám, kezdődik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek gyártása, egy kicsit mégis lesz Szabadtéri

Az elmúlt egy 24 órában nem nőtt a fertőzöttek száma a megyében, a Csongrád megyében regisztráltak továbbra is 115 főt tesznek ki. Orbán Viktor szerint ősszel jön a második hullám és megkezdték a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek gyártását.

115 FERTŐZÖTT A MEGYÉBEN

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

ORBÁN: ŐSSZEL JÖN A MÁSODIK HULLÁM

“Nagy valószínűséggel ősszel visszatérhet egy második hullám, és az nem érhet minket úgy, mint az első” – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádió “Jó reggelt, Magyarország” című műsorában péntek reggel.

HOSSZÚ HÉTVÉGE: SOKAN ÚTRA KELNEK DE EGYELŐRE NEM SZEGED FELÉ

A Szallas.hu internetes portál ír arról, hogy beindult az üdülési kedv: 8 nap alatt megduplázódott a mostani, pünkösdi hosszú hétvégére megtett foglalások száma. A legnépszerűbb úticélok között azonban egyelőre nincs Szeged, bár ennek a Szegedi Tourinform iroda vezetője szerint önmagában nincs különösebb jelentősége, igaz, a Szabadtéri Játékok idei elmaradását a város meg fogja érezni.

MEGKEZDTÉK A MAGYAR FEJLESZTÉSŰ LÉLEGEZTETŐGÉP GYÁRTÁSÁT

Megkezdik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártását, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el.

SŰRITI JÁRATAIT AZ SZKT

Sűriti járatait a Szegedi Közlekedési Társaság, bővül a 2-es villamos, az 5-ös, 8-as és 10-es troli járata, a többi vonal és a hétvégi menetrend nem változik. A tervek szerint, – amennyiben a járványhelyzet nem romlik – június 8-tól az egész városban, minden járművön újra lehet majd a járművezetőnél menetjegyet kapni, és június 15-én, hétfőn visszaáll a nyári, úgynevezett tanszüneti menetrend minden vonalon.

MEGVAN, MI LESZ AZ ELŐVÉTELBEN MEGVÁSÁROLT SZABADTÉRI JEGY SORSA

A Dóm téren esetleg kisebb, alternatív rendezvények lesznek, az Újszegedi Szabadtéri Színpad viszont a május 27-i kormányrendelet miatt, korlátozásokkal ugyan, de használható lesz. Mégsem marad tehát el teljes egészében idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok.

MUTATJUK, HOGY HOVA ÉS MIKOR ÉRDEMES MENNI SZEGEDEN A HOSSZÚ HÉTVÉGÉN

Az első, korlátokkal, de nagyobb részt szabad, ráadásul hosszú hétvégénk jön pünkösdkor. De vajon mi lesz nyitva, és meddig? Hogy alakulnak a menetrendek pünkösdkor? Ennek jártunk utána.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb