Kikapcs

Szeged365 bevetés: kipróbáltuk a Dél-Alföld legnagyobb filmes attrakcióját, VR és AR élménnyel gazdagodtunk a Belvárosi Moziban

Július 17-én jön a Dél-Alföld legnagyobb attrakciója, VR és AR élménytár nyílik a Belvárosi Moziban. Megelőztük a megnyitót és körbejártuk az idén 100. születésnapját ünneplő filmszínház újonnan berendezett kiállítótermét és élménytárát és hoztunk neked belőle egy kis ízelítőt.

A Napfény Városában élő mozirajongóknak az elkövetkezendő időszakban garantált az izgalom, Magyarország, azon belül pedig Szeged legrégebbi objektuma, ami június 22-én megújulva nyitotta meg kapuit az odalátogatók előtt sok-sok újdonsággal várja a filmek szerelmeseit.   

FILM ÉS MOZITÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS A BELVÁROSI MOZIBAN

A Belvárosi Mozi első emeleti kiállítóterme négy állomáson keresztül igyekszik ismertetni az elmúlt 100 év változásait, történéseit és tudnivalóit, illetve a Belvárosi Mozi ikonikus alakjait: Balázs Béla színészt, filmesztétát, filmrendezőt, kritikust, filmfőiskolai tanárt. Csőke József, Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőt, pedagógust, sport kommentátort. És nem utolsó sorban Zsigmond Vilmos, szegedi származású amerikai Oscar-díjas operatőrt.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A tárlaton megtekinthető néhány nagyon klasszikus, történelmi jelentőséggel bíró vetítőgép, filmtekercs tároló, számtalan kép, emlék, könyv és díj, amely az imént felsorolt három nagy névhez fűződik. Történetek, pillanatok, élmények, amelyeket a régmúlttal a 2020-as digitalitás mérhetetlen nagy fejlettsége köt össze a legkülönbözőbb formákban. 

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A KIÁLLÍTÓTEREM DIGITÁLIS SARKOKKAL IS BÍR

A kiállítóterem két része, két teljesen ellentétes, ám mégis különleges virtuális elemmel bír. Az egyik egy 180 fokos AR tár nézegető, amelyen keresztül 4 darab filmtörténethez kapcsolódó elemet tudunk megtekinteni, közelítve, távolítva, forgatva, plusz információkkal kibővítve azt.

A másik pedig a VR mozi keretében mutatja be Zsigmond Vilmos életének legfontosabb állomásait 20 percben. A film Magyarország legismertebb arcait takarja és egyedül csak és kizárólag Szegeden lesz megtekinthető július 17-től a Belvárosi Moziban – mindezt Takács Éva, a Belvárosi Mozi munkatársa ismertette lapunkkal.

A VR GAME ROOM-NAK ÉS A CINEMANAK A HARMADIK EMELET AD OTTHONT

A harmadik emeleti, egykoron kiállító teremként üzemelt teret a felújítás során öt részre osztották, amely átalakítás során a térből VR game room és cinema alakult ki. Vagyis az épület ezen része különböző jellegű és tematikájú filmek és képek 360 fokban történő megtekintésére, valamint 360 fokban lezajló játékra invitálják az érdeklődőket – – foglalta össze a Szeged365.hu-nak Turáni Zsuzsa.

Ezeket nem csak a filmek iránt rajongók, hanem az online tér izgalmai iránt kíváncsiságot mutatók is kipróbálhatják a már emlegetett, film és mozitörténetre irányuló tárlat megtekintése és egy jó, a Belvárosi Moziban vetített film közé beiktatva.

Mi megtettük és nem bántuk meg!

MIT TAKARNAK A FILMEK ÉS A JÁTÉKOK?

A VR filmek a klasszikusoktól eltérően rövidebbek: 6-15/20 perc közé tehetőek, pont úgy, mint a játékok, amelyeket egyébként 12 éves kor felett, immár kortól, nemtől függetlenül bárkinek örömmel ajánlanak. A filmek is és a játékok is változatosak: készségfejlesztésre, logikai ügyességre irányulnak, festményeket és/vagy természetfilmeket mutatnak be.

Nos kijelenthetjük: nem csak a kiállítás, hanem az emeleten található virtuális térben megvalósult játék és a művelődésre, kultúra gyarapításra kialakított filmes sarkok is egyaránt óriási és sokrétű élménnyel bírtak.

Ultra menő, hogy a Napfény Városában erre is van lehetőség! Így aztán azt javasoljuk: július 17-én kapd fel a szandit és mazsolázz a Belvárosi Mozi szuper,szónikus katarzist okozó élményei között.

A Szeged365.hu bevetési akcióját Szabó Dávid kollégánk örökítette meg:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb