Közélet

Koronavírus? Szúnyoginvázió? Tudunk jobbat: rajtol a parlagfű-szezon Szegeden!

Koronavírus? Szúnyoginvázió? Felejtsd el őket, tudunk jobbat: rajtol a parlagfű-szezon Szegeden! A hónap végére már magas lesz a pollenkoncentráció, a témáról a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának főosztályvezetőjét, Tóth Zoltánt faggattuk.

INDUL A BULI: JÚLIUS VÉGÉN MÁR MAGAS LESZ A POLLENKONCENTRÁCIÓ

Az időjárás nagyon kedvez a parlagfűnek, a meleg, párás idő és a csapadék miatt növekedésnek indult a nővény, ezért hónap végére már biztosan magas lesz a pollenkoncentráció – elemezte a helyzetet Udvari Fanni kolléganőnknek a főosztályvezető, aki szerint különösen az útszéleken és a beruházásos földterületeken alakul ki a legtöbb parlagfű-góc.

BÜNTETNEK ÉRTE

Szegeden sok olyan terület van, amit sajnos büntetni kell. A vonatkozó törvény szerint az adott ingatlan tulajdonosának folyamatosan gondoskodnia kell arról, hogy megakadályozza a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsa. Abban a pillanatban, amikor a növény bimbós állapotba kerül, elkezdik a jegyzőkönyvet felvenni és kiszabják a bírságot. Erről egyébként előzetes felhívás nem érkezik a tulajdonosok felé, hiszen egész évben ügyelni kell a parlagfű virágzásának megakadályozására. Az idén eddig a Szegedi Földhivatali Osztály 65 jegyzőkönyvet vett fel, ami 11 hektárt jelent, ezeken a területeken még nem alakult ki a virágtengely, viszont a hatóság már feljegyezte őket. Tóth Zoltán szerint az érintettek hozzáállása évek óta javulást mutat.

Udvari Fanni kolléganőnk interjúja, hangban, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatalának főosztályvezetőjével, Tóth Zoltánnal:

Egészen a tavalyi évig a parlagfű elleni védekezést elmulasztó földhasználókat, csak az adott év július 1-jét követően lehetett felelősségre vonni. A 2019-es törvénymódosítás értelmében azonban a parlagfű elleni védekezés már egész évben fennálló kötelezettség. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb