GasztroSzegedi Arcok

Élelmiszermérnökből gasztro guru – így hajt az egészséges életmódért a szegedi Szabad Alex

Imádjuk a hétköznapi, emberközeli és fontos kérdéseket boncolgató témákat és embereket, azon belül is természetesen leginkább a szegedieket és a városhoz kapcsolódóakat. Szerencsénkre ezekből aztán akad bőven. Nemrégiben egy olvasónk, Vivien hívta fel a figyelmünket Szabad Alex gasztro tevékenységére. A szegedi srác néhány évvel ezelőtt váltott életmódot, minek köszönhetően ma már az Instagramon hódít és buzdít embereket hasonló lépésekre.

A szegedi Szabad Alex két évvel ezelőtt váltott életmódot. Mindehhez a Napfény Városának egy ismert személyi edzőjét, Szabó Lászlót hívta segítségül, aki nem csak a mozgás terén, hanem a táplálkozás terén is nagy segítségére volt.

Alex érdeklődését már korábban felkeltették az élelmiszerek, azok minősége és milyensége, illetve biztonságos és megfelelő módon való fogyasztása és értékesítése. Éppen ezért nagyon örült, amikor felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem, élelmiszermérnöki szakának, nappali tagozatára. Az ott megszerzett tudást az életmódváltás kezdetekor pedig szépen lassan és tudatosan el is kezdte kamatoztatni. Így vált belőle mára egy sok-sok céllal és tervvel teli, igazi gasztro guru.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

„2018-ban váltottam életmódot, ugyanis azt vettem észre, hogy egyre kevesebb élelmiszert tudok elfogyasztani mindenféle mellékhatás nélkül. Természetesen a vizsgálatokat követően szakértőhöz fordultam, aki nem csak a mozgás, de a táplálkozás terén is remek és nagyon hasznos tanácsokkal látott el, amit szinte pillanatok alatt sikerült beépítenem az életembe. És bár az étkezés, amit jelenleg folytatok, nem teljesen mindenmentes, mégis nagyon nagy mértékben természetes és egészséges, különleges alapanyagokból készült ételekből tevődik össze, amik érdekessé és izgalmassá teszik az evést, nem pedig rutinná” – osztotta meg velünk Alex, aki az otthonában látott bennünket vendégül, egy-két finom falatra.

Olyan egészséges finomságokat próbálhattunk ki általa, mint proteines-mogyorós keksz, gesztenyés-narancsos csokis pohárkrém, diós-mascarponés zabtorta, mentás-pisztáciás sajtgolyó, gránátalma magokkal, és friss zöldségekkel.

A jelenleg immár mesterképzését folytató szegedi fiú elmondta, a sütés sokkal inkább érdekli, mint a főzés. A kísérletezés persze nem egyszerű. Hosszú időt vesz igénybe még egy-egy fentebb említett édesség elkészül, sőt, kár lenne tagadni, hogy akadt köztük olyan is, ami megesik, hogy nem sikerül túl jól. Legfőbb segítsége az internet és a különböző szakácskönyvek. És, hogy mennyibe fáj mindez? Nos, elismerte, hogy igaz a tény, miszerint egészségesebben élni nem olcsó mulatság. Az ifjú gasztro guru amellett, hogy tanul, kisegítő felszolgálóként dolgozik Szeged egyik legismertebb vendéglátóegységében, és mint azt elárulta, a vendégek között is egyre többen vannak, akik a mindenmentességre törekszenek.

„Nagyon sokat kell még tanulnom és fejlődnöm, ez tény, viszont nagyon elszánt vagyok és hiszek abban, hogy előbb-utóbb, nem csak a magam hasznára, hanem másokéra is lehetek. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy egyre többen vannak, akik különböző ételérzékenységgel küzdenek. Rajtuk szeretnék majd segíteni. Ehhez azonban előbb be kell fejeznem a tanulmányaimat. Ezt követően viszont tervben van, hogy létrehozok egy vállalkozást, ami arra épül majd, hogy ellássa a szegedieket mindenféle, egészséges és biztonságos édességgel.”

Addig viszont, amíg mindez meg nem valósul, Alex az Instagramon biztatja és csalogatja az édesszájúakat arra, hogy bátran vágjanak bele a helyes és egészséges életmódba.

A témában korábban így írtunk:

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu/Szabad Alex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb