Szegedi Arcok

Szeged365 a nők védelmében: szorongás – egy pszichológiai betegség, amely mindnyájunkat érint, interjú Szalma Ibolyával

Egy pszichológiai betegség, amely mindnyájunkat érint: Dr. Szalma Ibolya, a Nők védelmében egyesület elnöke ezúttal a szorongás legfontosabb ismérveit ismerteti, amelyek mellett nem mehetünk el szótlanul.

SZORONGÁS?

A szorongás egy pszichológiai betegség, amely a félelmi rendszer maladaptív (rosszul alkalmazkodó) működéseként definiálható. Egy ideig ugyan normális, sőt, természetes adrenalint is képez, ám egy bizonyos idő után és egy bizonyos szint felett betegessé és károssá válhat – vallja a szakértő, Szalma Ibolya.

A szorongás akkor válik problémává, ha a nyugtalanságérzet az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik. Olyan mindennapos érzéssé, amely azonosítható külső ok nélkül is létrejön. Tehát nem egyenlő a félelemmel, aminek van pontos külső oka. A szorongás a tehetetlenség érzésével összekötött félelem érzete, amikor az ember úgy érzi, hogy semmiféle befolyással sincs a történésekre. Ezt aztán testi tünetek is kísérhetik. Ilyen lehet a heves szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság. Érzelmi komponensei: nyugtalanság, izgatottság, érzékenység, álmatlanság vagy rossz álmok sorozata.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A jelenlegi helyzetre való tekintettel azonban a szorongás egy általános probléma, amivel szinte mindnyájan küzdünk. A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság nem csak a felnőtteket és az időseket, hanem sajnos immár a gyermekeket is terheli.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Szalma Ibolya szerint a ránk ömlő hírek, amelyek szinte óráról-órára jönnek velünk szemben lassan népbetegséggé varázsolják a szorongás fogalmát. Ezt mutatja az elmúlt néhány hónap gyakorlata is. Páciensei között ugyanis megszaporodott a szorongók száma. Tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ebben az esetben a nők tovább és többet bírnak, mint a férfiak. A legtöbben közülük sírásban törnek ki.

MEGOLDÁS, LEKÜZDÉS? HOGYAN?

Egymásba kapaszkodva, kommunikációval, és folyamatos önvizsgálattal. A Nők védelmében egyesület elnöke szerint ugyanis nagyon fontos, hogy figyeljünk a testi és lelki egészségünkre egyaránt. Vagyis, még, ha tüneteket is észlelünk önmagunkon, ne pánikoljunk, hanem a megfelelő intézkedések fejében cselekedjünk. Abban az esetben, ha viszont eluralkodik rajtunk a félelem és a folytonos szorongás, bátran forduljunk szakemberhez. Ebben a helyzetben ugyanis most nincs más választásunk, mint a lehető legbiztonságosabb és legjobb életkörülményeket megteremteni ahhoz, hogy az életünk ne (teljesen) essen ki a régi kerékvágásból.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb