Közélet

Operatív törzs: Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz, kezdetét vette az új csoportos tesztelés

A bölcsődék esetében 1,32 százalékos fertőzöttségi arányt találtak a második héten az országos célzott tesztelésen, az óvodákban 1,75 százalékos volt ez az arány, az általános iskolákban pedig 1,91, míg a szakképző intézményekben 1,19 százalékos volt a fertőzési arány – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján, ahol kiderült az is, hogy még a héten megérkezik egy kínai vakcina dokumentációja.

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, a korábban meghirdetett célzott tesztelés két hete indult el. A múlt heti második körös tesztelés eredménye is megszületett. 1077 mintavevő csapat járta az országot, az óvodákat, bölcsődéket. György István elmondta, hogy:

  • a bölcsődék esetében 1,32 százalékos fertőzöttségi arányt találtak a második héten
  • az óvodákban 1,75 százalékos volt ez az arány
  • az általános iskolákban 1,91, míg a szakképző intézményekben 1,19 százalékos volt a fertőzési arány.

Összességében több mint 186 ezer tesztet végeztek el a második körben – mondta az államtitkár. 63,3 százalékos volt a részvétel. 1,98 százalékos volt összességében a pozitivitási arány. Kiemelte, a tesztelésekkel a kormány célja, hogy felmérje a fertőzöttek arányát. A tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes – tette hozzá.

FOLYTATÓDIK A TESZTELÉS

Müller Cecília országos tisztifőorvos megköszönte mindenkinek a tesztelésben való részvételt. „A feladataink napról napra csak nőnek” – hangsúlyozta. Hozzátette, folytatódik a tesztelés a közigazgatásban, és bízik benne, hogy a pozitív személyek kiemelésével lehet fékezni a járvány terjedését. Továbbra is cél az, hogy aki bármilyen tünetet észlel magán, maradjon otthon. Minden erőnkkel azon kell legyünk, hogy a lappangófázisban lévő betegséget ne tudjuk továbbadni. Továbbra is a háziorvos menedzseli le a betegséget, kivéve, ha azonnali kórházi segítségre van szükség. Nő a gyógyultak száma is, a fertőzöttek nagy részénél enyhe lefolyású a betegség – mondta.

A szakértő emellett azt is kiemelte, hogy a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatosan a miniszterelnök tesz majd bejelentést.

A VAKCINA POZITÍV IRÁNYBA TERELI MAJD A GÖRBÉT

Müller Cecília kiemelte, a vakcina jelentősen pozitív irányba fogja befolyásolni a járványt. Remélhetőleg már nem kell túl sokat várnunk rá. A kormány minden lehetőséget megragad, hogy ami vakcina van a világon és megfelelő, elérhető legyen a magyar lakosság számára is – emelte ki. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan indul a vakcinainfo.gov.hu oldal. És még a héten az egyik kínai vakcina dokumentációja megérkezik Magyarországra, ami elérhető vakcina lesz a világban, annak a gyártójával tárgyal az ország. Minden bizonnyal egyszerre több vakcina lesz Magyarországon a jövő év első negyedévében – mondta az országos tisztifőorvos.

MEGINT SOK SZÁZAN SZEGTÉK MEG A MASZKVISELÉS SZABÁLYAIT

Kiss Róbert ezt követően ismertette, hogy mintegy 886 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, ez 31 százalékos emelkedés volt a korábbi hétvégéhez képest. 1365 személy pedig nem tartotta be a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat, ebből négyen a kutyasétáltatás közben elhagyták az 500 métert. Az alezredes ezen felül kérdésre azt is elmondta, hogy aki forgalmi okból nem ér haza 20 óráig, azt értelemszerűen nem büntetik meg.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb