Szegedi Arcok

Öröm a Göndör soron: az agresszív kutyák elszállítása után egy helyi lakos egyedül rakta rendbe az elvadult területet

Az elmúlt hónapokban cikkeinkben nyomon követtük Petőfitelepen, a Göndör sor lakóinak kálváriáját, mely során kiderült, a közeli erdős részen tanyázó hajléktalanok agresszív kutyái tartják rettegésben a környékbelieket, akik több alkalommal is emberre támadtak már. A kutyákat azóta elszállították, a hajléktalanok továbbálltak, élhetetlen, elvadult területet hagyva maguk után. Simon Sándor, tősgyökeres petőfitelepi lakos azonban nem hagyta, hogy a környék az enyészeté legyen, és önerőből, egyedül kitakarította a Göndör sor egy részét, amit ősszel, végre a helyiek újra birtokba vehettek.

Simon Sándor a Szeged365.hu-nak beszámolt róla, hogy egész nyáron a terület rendbetételén dolgozott: kitakarította az elvadult erdős részt, füvet nyírt, szemetet szedett, elmondása alapján 7-8 köbméternyi törmelék gyűlt össze, de a munka során talált rengeteg más hulladékot, kidobott üvegeket, üstházat, talicskát, de még elhullott állatot is. Megtudtuk azt is, hogy a Göndör soriak nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, és ahol tudtak segítették Sándort a töltés oldalában fekvő természetközeli hely rendbetételében.

“Sokan bátorítottak és támogattak a helyiek közül, volt, aki egy kanna benzint ajánlott fel segítségként, de olyan is előfordult, hogy az egyik helyi bolt tulajdonosa bérleti díj nélkül kölcsönadott egy stílfűrészt” – mesélte el Simon Sándor, aki nyár végére egy 250 – 300 méter hosszú, 50 méter széles részen egyedül kitakarította a Göndör sort. Ezután padokat, asztalokat vitt ki, játékokat, hintát a gyerekeknek, szalonnasütő helyet alakított ki, és még szemetesek kihelyezéséről is gondoskodott.

És ahogy megszépült a terület, újra megtelt élettel, a lakók szinte rögtön birtokba is vették azt. Sőt, Sándor példáját követve további játékokat vittek ki a környékbeli gyerekek nagy örömére. “Örömmel látom, hogy belakták a lakók a helyet, mindenki boldog, az anyukák idejönnek játszani a gyerekekkel, mások kutyát sétáltatnak, sőt lovagolnak, de olyan is akad, aki drón versenyre készülve itt edz.”

Sándor azt is elárulta, azért még akad itt bőven tennivaló a Göndör soron, hiszen a hajléktalanok után még rengeteg szemét maradt a helyszínen, becslése szerint akár 4-5 teherautónyi hulladék még rombolja az idilli képet. Ez azonban nem egyemberes munka, ennek eltakarításához nagyobb összefogás szükséges.

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb