Közélet

Díszdoktori címet kap a Szegedi Tudományegyetemtől Karikó Katalin

Doctor Honoris Causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem dr. Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina kifejlesztőjének. Az ő nevéhez fűződik ugyanis a Pfizer/BioNTech vakcina kifejlesztése. Az egykori szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus diplomát és doktori címet szerző öregdiák elismerését az SZTE Szenátusa január 25-i ülésén egyhangúlag támogatta.

Fotó: SZTE

„A szegedi egyetemen töltött 5 év az életem legboldogabb időszaka volt” – nyilatkozta az SZTE Hírportálnak adott interjújában Karikó Katalin, aki kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1975 és 1978 között, majd azt követően, 1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját.

A képen: Balról jobbra: Pardi Norbert biológus, Karikó Katalin biológus és Szabó Gábor Tamás kardiológus Berlinben, fotó: g7.hu

„A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált az élettudományok meghatározó tudományágává világszerte. A kutatóműhely, amelyhez Karikó Katalin csatlakozott doktori tanulmányaival, az akkor felfutóban levő diszciplína világszínvonalát képviselte. Karikó Katalin 1983-ban szerzett egyetemi doktori címet egyetemünkön, majd ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban” – jellemezte a díszdoktori címre méltó pályát prof. dr. Széll Márta.

Az SZBK Biofizikai Intézetben szerzett szakmai tapasztalatokkal felvértezve dr. Karikó Katalin 1985-től az Amerikai Egyesült Államokban, Philadelphiában és Washingtonban folytatta a kutatómunkát, ami a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött, annak szerves folytatása volt.

Egy másik megtisztelő cím várományosa is a volt szegedi kutatónő, ugyanis Botka László polgármester őt kérte fel Szeged 2021-es Díszpolgárának.

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb