Közélet

Operatív törzs: egy húszéves volt a koronavírus legfiatalabb áldozata, már oltanak a Szputnyik V vakcinával

A járvány továbbra is zajlik – közölte Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A koronavirus.gov.hu oldalon feltüntetett információk szerint az elmúlt 24 óra adatai alapján egy húszéves férfi volt a koronavírus legfiatalabb áldozata, akinél a limfómát jelölték meg alapbetegségként. Az új fertőzöttek száma enyhén növekszik – folytatta az országos tisztifőorvos, majd hozzátette, ma kezdődik az oltás a Szputnyik V vakcinával.

MA KEZDŐDIK AZ OLTÁS A SZPUTNYIK V VAKCINÁVAL

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a mai napon megkezdődik az oltás az orosz Szputnyik V vakcinával Magyarországon. Első körben mintegy 2600 adag felhasználására van lehetőség, ezeket Budapesten a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Imre és a Szent János kórházban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) adják be.

A Szputnyik V-t 18 év fölött bárki megkaphatja, vajdasági magyarokat nagy számban, különösebb mellékhatás nélkül oltották már be ezzel a vakcinával – ismertette az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kellő elővigyázatossággal kell beadni a vakcinát, ezeknél a betegségcsoportoknál nem alkalmazzák a vakcinát. Korhatár viszont nincs erre a vakcinára. Müller Cecília azt is mondta, hogy az oltási sorban most a 70-75 évesek jönnek. 

EGYRE INKÁBB JELLEMZŐ A KORONAVÍRUS BRIT MUTÁCIÓJÁNAK KÖZÖSSÉGI TERJEDÉSE

Már Magyarországon is elkezdődött a koronavírus brit mutációjának közösségi terjedése, ezért is fontos a védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: míg néhány nappal ezelőtt még arról számolt be, hogy Magyarországon 33 ilyen esetet fedeztek fel, ma ez a szám már 69, és a fertőzéseknek csak egy része hozható összefüggésbe külföldi utazással. Feltétlenül szorgalmazni kell a védettség kialakulását, addig, amíg még nem kell szembesülni a mutáns vírus által okozott fertőzések túl magas számával – tette hozzá.

128 EMBER ELLEN INTÉZKEDTEK A MASZKVISELÉS ELMULASZTÁSA MIATT

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 128 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta el Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mint közölte, 74 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük hetet figyelmeztettek, 32-en kaptak helyszíni bírságot, 35-öt feljelentettek. Elmondta, szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein kilenc, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 45 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 556-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

Forrás: MTI/index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb