Közélet

Megszólalt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: “a dolgozók a szerződést szinte maradéktalanul aláírták”

Először szólalt meg az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ azt követően, hogy lejárt az egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos szerződések megkötésének tegnap éjfélig tartó határideje. Mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben írják, a dolgozók a szerződést szinte maradéktalanul aláírták, a betegellátás folyamatossága és színvonala biztosított.

HÉTFŐ ESTE ÍRTUK: A TÖBBSÉG ALÁÍRT, DE CSAK MÁJUS 31-IG

A szegedi sebészek többsége elfogadta az új szerződését, viszont csak három hónapra, ezzel kvázi haladékot adva az egyetemi vezetésnek arra, hogy felülvizsgálják a kifogásolt pontokat. Tehát, lett egy új határidő, amit május 31-nek hívnak és az alábbi, még nem teljesült kérések-követelések:

  • a munkáltató a kötelező pihenőnapokra is biztosítsa az alapbért, 
  • az ügyeleti díjakat az alapbér 100-110-120 százalékában állapítsák meg, a mostani 70-80-90 százalék helyett,
  • a klinika progresszivitási szintjének megfelelően az alapbért emeljék 20 százalékkal és biztosítsanak 15 százalékos szakterületi pótlékot.

AZ ORSZÁGOS ÁTLAG: 95% MARADT, 5% MENT

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka írta alá az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató, aki óriási eredménynek nevezte ezt. Ha megfordítjuk, az egészségügyi dolgozók mintegy 5% – a hétfő éjfél óta nem része a rendszernek. Ha tűpontosra vesszük a Jenei Zoltán által bejelentett 5 százalékot, ez – tekintve, hogy nagyjából 110 ezren dolgoztak tegnap éjfélig az állami egészségügyi rendszerben – 5500 munkavállaló távozását jelenti a rendszerből. Hogy a többezres távozásnak milyen következményei lesznek a járványhelyzet idején, eldöntik a következő hetek.

A mai sajtótájékoztató rövidített, szöveges változata:

A HELYZET SZEGEDEN: SZINTE MARADÉKTALANUL ALÁÍRTÁK A SZERZŐDÉST AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK

Kedd reggel küldtünk levelet Dr. Lengyel Csabának, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökének és az egyetem sajtóosztályának, melyre az esti órákban jött meg a válasz. Mint írják, a szegedi egészségügyi dolgozók a szerződést szinte maradéktalanul aláírták, az egyéb juttatásaikról a beadott javaslatok és kérések alapján, folyamatos érdekegyeztetéssel a Klinikai Központ vezetése és az Országos Kórház Főigazgatóság tárgyal a szegedi klinikai munkatársak képviselőivel.

A válasz levélben sajnos nem kaptunk számszerű választ arra, hogy mennyien voltak és mennyien nem voltak hajlandóak aláírni az új szerződésüket (erre azóta rákérdeztünk mégegyszer, ha jön rá válasz, frissítjük cikkünket), arra a kérdésünkre viszont, hogy jelent-e bármiféle fennakadást a helyzet az egészségügyi ellátásban, megnyugtató reakció érkezett: “a betegellátás folyamatossága és színvonala biztosított.”

A kapott közleményt szó szerint idézzük:

“A jogszabály által előírt határidőre lezárult a szegedi klinikákon foglalkoztatott egészségügyi dolgozók egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseinek aláírása. A dolgozók a szerződést szinte maradéktalanul aláírták. A betegellátás folyamatossága és színvonala biztosított. Az egészségügyi dolgozók egyéb juttatásait a dolgozók javaslatai, kérései alapján, folyamatos érdekegyeztetéssel a Klinikai Központ vezetése és az Országos Kórház Főigazgatóság egyezteti a dolgozók képviselőivel.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb