Közélet

Napi összefoglaló: Széchenyi-díjat kapott Karikó Katalin, nem csitul a koronavírus-járvány sem az országban, sem a megyénkben

Szépen, csendben, de eltelt március 15-e, nemzeti ünnepünk napja is Szegeden. Ennek ellenére nem maradtunk hírek nélkül ma sem, nézzük tehát a nap legfontosabb történéseit! Ünnep ide, vagy oda, a koronavírus nem pihent meg ma sem, megyénkben 308 új esetet jegyeztek fel, míg Merkely Béla szerint jól állunk a védekezés terén. Széchenyi-díjat kapott ma Karikó Katalin és Dr. Kemény Lajos Ferenc szegedi professzor, az SZTE ÁOK tanszékvezető egyetemi tanára is. Mindezek mellett pedig Miklós Péterrel, szegedi címzetes egyetemi tanárral és történésszel arról beszélgettünk, hogy hogyan zajlott az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc városunkban.

308 ÚJ FERTŐZÖTT A MEGYÉBEN

Az elmúlt 24 órában 7706  új fertőzöttet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 524 196 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 308 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 083 főre emelkedett. 

JÓL ÁLLUNK A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY VÉDEKEZÉSE TERÉN

A védekezés egyik kulcsembere elmondta: azt támogatja, hogy változzon az eljárásrend, és a második oltásokra félretett vakcinákat is adják be az embereknek, hiszen már egy adag oltóanyag is 85 százalékos védettséget adhat, a kórházba kerüléstől és a haláltól pedig már önmagában is nagy bizonyossággal megvéd.

KARIKÓ KATALIN ÉS DR. KEMÉNY LAJOS FERENC IS SZÉCHENYI-DÍJAT KAPOTT

Március 15-e alkalmából a mai napon Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kitüntetéseket adományozott azok számára, akik Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű tevékenységet folytatnak pályafutásuk során. Karikó Katalin és Dr. Kemény Lajos Ferenc szegedi professzor, az SZTE ÁOK tanszékvezető egyetemi tanára is a Széchenyi-díjat tudhatja magénak.

HOGYAN ZAJLOTT SZEGEDEN A FORRADALOM? MIKLÓS PÉTER ELMONDJA

Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Amikor egy ország népe egy emberként lélegzett és cselekedett, és egy csepp vér ontása nélkül győzelemre vitték a forradalmat, melyben Szegednek is meghatározó szerep jutott. Arról, hogyan zajlott a szabadságharc Szegeden, hogyan élték meg városunk lakói a forradalmat, Miklós Péterrel, szegedi címzetes egyetemi tanárral és történésszel beszélgettünk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb