Közélet

Napi összefoglaló: drasztikus emelkedés a számokban, elkezdődött a pedagógusok oltása

Indul a hosszú hétvége Szegeden, letudtuk a csütörtököt, holnaptól már a húsvéti ünnepeken lesz a hangsúly. Előtte viszont nézzük a hét utolsó munkanapján történt legfontosabb eseményeket: nem állunk túl jó a számok terén, csütörtökre ismét megugrott az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Az Operatív Törzs szerint az ünnepek alatt is folytatódik az oltakozás, minden vakcinával oltanak. Kicsit számolgattunk is ma és az jött ki, hogy lehet, hogy jövő hét végére meglesz a 2,5 millió beoltott és végre indulhat a nyitás Szegeden. Rendben elkezdődött a pedagógusok soron kívüli oltása, 162 ezren kapják meg most a vakcinát és Szegedre is érkezett egy Moderna-szállítmány. Húsvéti sonka- és tojásvadászatot is tartottunk Szegeden, utánajártunk annak, vajon lesz-e elegendő mindenkinek a vasárnapi ünnepi asztalon.

EMELKEDŐ SZÁMOK CSÜTÖRTÖKRE

Megugrottak a számok ma reggelre, az elmúlt 24 óra adatai alapján 9288 az új fertőzöttek száma az országban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében is drasztikusan emelkednek a számok: 584 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 995 főre emelkedett.

HÚSVÉTKOR SINCS PIHENŐ

Húsvétkor sem áll le az oltási program – mondta Galgóczi Ágnes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ismertette, hogy csütörtökre 9288 új fertőzöttet regisztráltak, és meghalt 258 beteg. Kórházban 12 062 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

JÖVŐ HÉT VÉGÉRE MEGLESZ A 2,5 MILLIÓ?

A Telex osztott, szorzott és az oltással kapcsolatos adatok alapján kiszámolta, ha a jelenlegi ütemben haladnak, akár már a jövő hét végére meglehet a bűvös két és félmilliós beoltott ember az országban, és akkor végre újraindulhat az élet Szegeden is: fokozatosan nyitnának az üzletek és a kijárási tilalom időpontja is kitolódna este 10 órára.

MÁR OLTJÁK A PEDAGÓGUSOKAT

Több mint négyszáz kórházi oltóhelyen csütörtökön rendben elkezdődött a már korábban regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok soron kívüli oltása – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: az oltásra sms-ben kaptak behívót azok, akik március 24-ig érvényesen regisztráltak. Az oltásuk csütörtökön, pénteken és szombaton történik Pfizer-vakcinával. A mostani és a jövő heti oltási akcióra több mint 162 ezer dolgozó kap behívót. Az első oltás után is már jelentősen emelkedik a védettség a vírusfertőzés súlyos lefolyása ellen.

VAKCINASZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZETT SZEGEDRE

Újabb Moderna koronavírus-elleni vakcinák érkeztek a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hűtőkamrájába – írja az MTI. A koronavírus tájékoztató oldal szerint ezek a vakcinák a háziorvosokhoz kerülnek, ugyanis ezeken a helyeken Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. 

MI A HELYZET A MARS TÉRI PIACON?

Vészesen közeleg az év egyik legszebb és legnagyobb ünnepe Szegeden, vagyis már csak pár napra vagyunk a húsvéttól. Ennek apropóján pedig fogtuk magunkat és kiugrottunk a városunk éléskamrájába, a Mars téri Piacra és megnéztük, hogy elsősorban mi a kínálat. Annyit azért elárulunk előre, hogy mit találtunk: sok-sok embert, húsvéti, pörgős és remek piaci hangulatot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb