Közélet

Napi összefoglaló: most tetőzik a járvány harmadik hulláma, június elejére kint vagyunk a vízből

Itt a péntek este, holnap már berobban a hétvége, viszont előtte mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit: 5 ezer új fertőzött lett országosan, ami azt jelenti, hogy stagnáló tendenciát mutatnak a számok. Orbán Viktor a péntek reggelt szokásosan a Kossuth Rádióban kezdte, ahol elmondta, hogy szerinte május végére, június elejére kint vagyunk a vízből. Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján kiemelte, úgy tűnik most tetőzik a járvány harmadik hulláma. A Magyar Közlöny jó hírekkel is szolgált mára, hiszen a vendégeknek nem kell feltenniük a maszkot az éttermek és kávézók teraszain, amikor végre újranyitnak. Arra is fény derült ma, hogy hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák és aláírták a makói gyógyfürdő bővítésének és fejlesztésének a kivitelezési szerződését is, tehát épül és szépül a mi gyönyörű megyénk. Jöjjön hát a napi összefoglaló!

STAGNÁLUNK AZ ÚJONNAN AZONOSÍTOTT FERTŐZÖTTEK TERÉN

Az elmúlt 24 óra adatai alapján 5216 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében 200 új esetet regisztráltak tegnapról mára. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. 

JÚNIUS ELEJÉRE MÁR KINT VAGYUNK A VÍZBŐL

Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből, mondta Orbán Viktor. A kormányfő szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát, kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Jansen vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében. “Látni akarjuk, mi történik ott” – magyarázta a miniszterelnök.

TETŐZÖTT A HARMADIK HULLÁM

A harmadik hullám tetőzésén állunk jelenleg, valamennyi járványügyi adat ezt mutatja. A számok továbbra is magasak, egy hete stagnálnak, de enyhe csökkenést tapasztalunk. Ez azonban rendkívül törékeny, még egy hétig arra kell számítani, hogy a számok hasonlóan alakulnak, így fontos a szabályok betartása és az oltakozás – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

NEM KELL MAJD MASZK

Az újranyitást követően a felszolgálóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek azonban nem kell feltenniük a maszkot az éttermek és kávézók teraszain, írta a tegnapi kormányzati bejelentések nyomán a csütörtök este megjelent Magyar Közlöny.

HÉTFŐTŐL VIZSGÁZHATUNK

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel, tehát ekkortól vizsgázhatunk Szegeden is.

10 MILLIÁRDOS FEJLESZTÉS MAKÓN

Makovecz Imre leggigantikusabb terve valósul meg Makón. A 13, már megépült makoveczi remekmű megalapozta városuk hírnevét a múltban és a jelenben, a jövőben pedig új távlatokat nyithat egy új beruházásnak köszönhetően – írja a Makói Városi Televízió. A Hagymatikum bővítésével kapcsolatos kivitelezési szerződést a mai napon írták alá, így hamarosan megkezdődhet a közel 10 milliárd forintos projekt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb