Szegedi Arcok

Kámforrá vált a szegedi Harag Napja tüntetés

Szépen, csendben, mindenféle hivatalos “lefújás” nélkül maradt el a ma délutánra, a rektori hivatal elé szervezett Harag Napja című tüntetés, délután fél 3-kor néhány tucat fagyizó, sütkérező, randizó szegedin kívül más nem volt a Dugonics téren. Az egyetemi autonómiáért szervezett megmozdulás a Facebook-ról is eltűnt, a FreeSZTE oldallal együtt, pedig előzetesen összesen közel 2300 ember igazolta vissza az eseményt – 1800 ember jelezte az érdeklődését és további 458 azt, hogy részt vesz rajta.

MA DÉLUTÁN 2-KOR LETT VOLNA A TÜNTETÉS

Az egyetemi autónómiáért szervezett tüntetést eredetileg tavasszal tartották volna meg, majd a járványügyi szabályok miatt a mai napra, június 18-ra tolták át a dátumot. Akkor a következőt írták a szervezők: “Az SZTE hangja nem halkul el, de a mindenkori jogszabályoknak megfelelően a megmozdulást kitolja mindaddig, amíg az érdemben meg tud valósulni.” Az idő eljött, a kormányrendelet már nem tiltja a dolgot, ráadásul a közösségi médiában is nagyot ment a hetek óta fizetett hirdetéssel pörgetett esemény, végül mégsem lett belőle az ég adta egy világon semmi. Igazából hivatalosan nem fújták le, csak valaki törölte a Facebook event-et plusz fizikai értelemben sem történt meg a dolog.

MINT A KÁMFOR, ÚGY TŰNT EL A FACEBOOK ESEMÉNY

Az esemény és a szervező FreeSZTE profil a napokban szőrén-szálán eltűnt a Facebook-ról, a VVL – Veritas Virtus Libertas oldalon annyit írtak ma, hogy az oldalt a napokban eltávolította a rendszer, valószínűsítik, hogy a rendőrségen be nem jelentett Harag Napja tüntetés miatt. A lefújásról azonban nem írnak, rákérdeztünk náluk, amint jön válasz, frissítjük a cikkünket.

Bár a közösségi médiából eltűnt a dolog, ahogy szokás mondani, az internet nem felejt, többek között megjegyezte a Google…

…fent maradt a HappeningNEXT című rendezvény-regisztrációs oldalon:

…és még néhány felületen:

JANUÁRBAN VOLT AZ ELSŐ MEGMOZDULÁS

A Szegedi Tudományegyetem január végi, rendkívüli szenátusi ülésén eldőlt, költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul az SZTE. Magyarán, a modellváltás zöld utat kapott, a döntést pedig egy visszafogottra sikerült hallgatói megmozdulás követte: az egyik admin annyit írt ki poénosan a Veritas Virtus Libertas Facebook oldal üzenőfalára januárban, hogy akkor hétvégén “sétál egyet” a rektori hivatal előtt.

Nem “sétált” egyedül:

Az óvatos megmozdulást egy újabb követte, amelyet a február eleji, Stumpf István, az egyetemek modellváltásának koordinációjával megbízott kormánybiztos részvételével megtartott dékáni kollégium idejére szerveztek:

A Harag Napja lett volna a korlátozások feloldását követő, “rendes” tüntetés, azonban mint írtuk, minden előzetes kommunikáció nélkül, csak úgy elmaradt. Amint érkezik válasz a szervezőktől, jövünk vele! (Frissítve, 2021. június 19., 09:25 – nem jött még válasz, csend honol az ügyben…)

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: pop over to this site
'Fel a tetejéhez' gomb