Mindenmás

Napi büszkeség: a világ egyik legelismertebb szakfolyóiratában, a Nature Cancer-ben publikáltak az SZTE kutatói

A világ egyik legelismertebb, rákkutatással foglalkozó természettudományos szakfolyóiratában, a Nature Cancerben publikálták legújabb kutatásuk eredményét a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei, akik az elmúlt három évben a tumorellenes immunterápia hatékonyságát vizsgálták – írj az egyetem közleményében.

Rangos nemzetközi szakfolyóiratban, a Nature Cancerben jelent meg a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az SZTE kutatásának eredménye. A tumorellenes immunterápiát célzó kutatás eredményei segíthetnek eldönteni, kik azok a tumoros betegek, akiknél potenciálisan hatékony lesz az immunterápia, és kik azok, akiket más gyógyszerekkel érdemes kezelni.

LEGINKÁBB A TÜDŐRÁKKAL ÉS A MELANÓMÁVAL FOGLALKOZTAK

Manczinger Máté, az SZTE adjunktusa, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A tumorellenes immunterápia az utóbbi két évtizedben terjedt el. Segítségével lehetővé vált az előrehaladott tumoros betegek hatékony kezelése is, így kijelenthető, hogy ez forradalmasította az onkoterápiát. A terápia segítségével a szervezet tumorellenes immunválasza erősíthető fel, amely akár áttétes tumorok teljes elpusztítását is eredményezheti. Bár az immunterápia óriási lépés volt az előrehaladott tumorok kezelésében, a betegek egy jelentős hányada nem reagált rá. Ezért tartottuk fontosnak az olyan tényezők beazonosítását, amelyek meghatározzák a terápiára adott választ. Kutatásunkban felvetett kérdéseink leginkább a tüdőrákkal és melanómával küzdőkre terjedtek ki.” Az SZTE adjunktusa kiemelte, hogy a megfelelő tumorellenes immunválasznak nem csak az immunterápia során, hanem egész életünkben rendkívüli a jelentősége. Ezt bizonyítja, hogy sokkal fogékonyabbak a tumoros megbetegedésekre azok az emberek, akik súlyos immunhiányos állapotban, például AIDS betegségben szenvednek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb