Mindenmás

Az ország legegészségesebb egyeteme lesz az SZTE

Egészség, sport, közösségi élmények: ezek mentén építi fel a Szegedi Tudományegyetem azt a testkultúra koncepciót, amely a hallgatók mellett az oktatókat, egyetemi polgárokat, a munkavállalókat is támogatja és ösztönzi az egészséges életmódra és a sportolásra. A testmozgáshoz kapcsolható infrastruktúra fejlesztése mellett az SZTE karok közti együttműködése is új szintre lép a projektben – olvasható az egyetem közleményében.

Mint írják, a Szegedi Tudományegyetem hármas küldetése (oktatás, gyógyítás, kutatás) tökéletesen kiegészíthető azzal a prevenciós tevékenységgel, amely a hallgatók, oktatók és a munkavállalók egészségének megőrzésére irányul. A fenntartóváltás pozitív hatásai több területen jelentkeznek: a modellváltással a sport és egészség szempontjából is magasabb szintre kerülhet az SZTE. A szenátus elfogadta azt a javaslatot, amely lehetővé teszi a konkrét lépések megtételét a legegészségesebb egyetem, mint cél elérése érdekében.

FONTOS CÉLKITŰZÉS AZ EGYETEMI SPORT INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE

„A munka a helyzetelemzéssel kezdődött 2021 decemberében, melynek célja a Szegedi Tudományegyetem kari igényeinek, erőforrásainak és lehetőségeinek felmérése volt. A szenátus a napokban elfogadta a sportoló hallgatókra vonatkozó kettős életpályamodellt, amely egyike a Testkultúra koncepció kilenc projektjének, melyek együttesen alkotnak egy egységet. A koncepció céljai között szerepel a hallgatók számára a minőségi képzés mellett az egyetemi évekhez kapcsolható örök élmények biztosítása és egy egészséges, összetartó közösség építése. Az SZTE nyújtotta rekreációs testkulturális szolgáltatásokkal, valamint az SZTE-vel együttműködésben álló sportegyesületek által biztosított sportolási lehetőségek kihasználása és sporteseményeken való részvétel is alap elemei a kezdeményezésnek. Fontos célkitűzésünk az egyetemi sport infrastruktúra fejlesztése, bővítése, valamint a kettős életpálya modell az élsportoló hallgatóink számára, ezen belül vizsgáljuk a lehetőségeit a sportösztöndíj létrehozásának, kibővítésének is. Mindezekkel az SZTE még vonzóbbá válhat a felvételizők körében és ezekkel a fejlesztésekkel egy teljesebb képzést, szolgáltatást tud nyújtani” – hangsúlyozta Dr. Fritz Péter.

KOMOLYABB SIKEREKET IS ELÉRTEK MÁR A HALLGATÓK

A Szegedi Tudományegyetemen tanuló hallgatók a modellváltás óta eltelt időszakban több területen komoly sikereket értek el, így a sportban is. Többek között megszületett az első téli olimpiai érem, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Kónya Zsófia nyert Pekingben. Emellett egy országosan is egyedülálló együttműködés indult a teniszben, amely magasabb szintre emelheti a sportágat az egyetemen – pontosan ezt a vonalat kívánja erősíteni a mostani koncepció, átfogó, a hallgatók mellett a munkavállalókat is érintő módon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb