Szegedi Arcok

“Már az első napokban tömegével jöttek a felajánlások az ukrajnai menekülteknek” – interjú Rácz Anettel, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnökével

Egy emberként mozdult meg Szeged lakossága az orosz-ukrán háború hírére és sietett rögtön az ukrajnai menekültek megsegítésére. Nagyon sok intézmény, szervezet és közösség kezdeményezett gyűjtést, hogy megkönnyítsék a harcok elől nálunk menedéket keresők mindennapjait. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ a háború kitörésének első napja óta gyűjti az adományokat, melyről Rácz Anett, elnök mesélt nekünk.

AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA MEGNŐTT AZ ADAKOZÓK SZÁMA

A Tisza Lajos körúti Centerkében két szinten várják az adományokat, de hála a segítőkész szegedieknek úgy tűnik ez a hely is kevés a sok felajánlás elhelyezésének. Főleg a jelenlegi vészhelyzetben, hiszen az orosz-ukrán háború hírére megnőtt azoknak az adományozóknak a száma, akik az ukrajnai menekültek számára szeretnének felajánlásaikkal segítséget nyújtani. Eddig kedden és pénteken, a Centerke nyitvatartási idejében 50-100 adakozó jött el egy nap, ez a szám azonban megnövekedett a háború kitörése óta.

MÁR AZ ELSŐ NAPOKBAN TÖMEGÉVEL JÖTTEK A FELAJÁNLÁSOK

Ahogy Rácz Anett beavatott minket, a Centerke Adományozó Központban a háború hírére már az első napokban tömegével jöttek a felajánlások: főként takarókat, vastag kabátokat, törölközőket, ágyneműket és tartós élelmiszereket hoztak a jószándékú szegediek. Mint megtudtuk, az alapítvány gyűjtésének köszönhetően már több adománycsomag elindult a különböző gyűjtőpontokra, illetve a menekülteket segítő szervezetekhez, például a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Házba is juttattak már.

HAMAROSAN A BOHÓCDOKTOR ÉS MESEDOKTOR PROGRAM ÖNKÉNTESEI LÁTOGATJÁK MEG A MENEKÜLT GYEREKEKET

Rácz Anett elárulta, a csomagokban a beérkezett adományokon kívül az alapítvány más forrásait átcsoportosítva többek között tisztálkodószereket, szappant és női higiéniai termékeket is vittek a menekültek számára. Arra gondolva, hogyha valaki tanulni szeretne, legyenek hozzá eszközei, adományoztak a gyerekek számára iskolai füzeteket, iskolatáskákat és írószereket is. Hamarosan a Bohócdoktor és Mesedoktor program önkéntes csapata is meglátogatja a menekült gyerekeket, hogy egy kis örömet csempésszenek számukra a gondterhes időkben.

AZ ALAPÍTVÁNY A KÖZÖSSÉGI TEREIT IS FELAJÁNLOTTA AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEK RÉSZÉRE

Sőt, az alapítvány a közösségi tereit is felajánlotta az ukrajnai menekültek számára, amelyeket ideiglenes szállássá át tudják alakítani, hiszen rendelkeznek ágyakkal, matracokkal, teakonyhával és fürdőszobával is. Eddig erre még nem került sor, de ahogy Rácz Anett elmondta, a lehetőség adott, ha úgy hozza a helyzet.

HA SEGÍTENI SZERETNÉL, AZ ALÁBBI HOLMIKRA LENNE LEGINKÁBB SZÜKSÉG

Az alapítvány elnökének elmondása alapján, ha segíteni szeretnél, most az alábbi dolgokra lenne leginkább szükség:

  • tisztálkodószerekre,
  • tisztítószerekre,
  • tartós élelmiszerekre,
  • konzervekre,
  • csokira,
  • illetve a mindennapi megélhetést segítő adományokra.

AZ ALAPÍTVÁNY MÁR 19 ÉVE NYÚJT SEGÍTSÉGET A BAJBAJUTOTTAKNAK

A Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003-ban alakult. Az általa működtetett Centerke Adományozó Központ évente körülbelül 15 ezer adománycsomaggal segíti a lakosságot, de klinikák, szociális intézmények, hajléktalanok számára is szerveznek gyűjtéseket. Ahogy Rácz Anett elmondta, Szeretetcsoki programjuk keretében tavaly 26 ezer tábla csoki érkezett be a rászorulók megsegítésére. Az alapítvány havi szinten 8-10 önkormányzatot is támogat, akik eljönnek hozzájuk és nagyobb mennyiségű ruhacsomagokat szállítanak ki a nélkülözők számára. A Centerkében minden felajánlást nagyra értékelnek, ezért minden adományozónak Szeretetcsokival hálálják meg a nagylelkűségét.

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb