Szegedi Arcok

Egy újabb műtüdőre kapcsolt kismama életét sikerült megmenteni Szegeden

Minden elismerésünk a szegedi orvosoknak és szakembereknek, hiszen nekik köszönhetően gyógyultan távozott otthonába az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról egy újabb kismama, akit ECMO-kezeléssel kezeltek Szegeden.

2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el két kismamát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai. A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követte, akit hasonló módon kezeltek az egészségügyi intézményben. Őt több mint 100 nap után engedték haza – írja az egyetem sajtóközleményében.

70 NAPIG VOLT ECMO-GÉPRE KÖTVE A HARMADIK KISMAMA

„Óriási örömként élte meg osztályunk minden munkatársa, hogy nemrég a harmadik, műtüdővel kezelt kismamát is hazaengedhettük. Az édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még 2021 decemberében világra jött, tünetei ezt követően súlyosbodtak. Először a COVID-Intenzív Osztályra került, állapota azonban a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. A kismama ezért átkerült az SZTE SZAKK AITI, Intenzív Osztályára, ahol 70 napig tartó, ECMO-gép segítségével műtüdő kezelést végeztünk. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd hosszú napokig készültünk arra, hogy fokozatosan felébresszük” – idézte fel a történteket Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója.

VISSZATALÁLTAK AZ ÉLETBE A KISMAMÁK

A professzor a nem mindennapi esetek kapcsán kiemelte: a szakmai kihívás mellett egyszerre volt lelkileg felemelő és megterhelő, hogy a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek. Elmondta, a gyógyító személyzet számára is csodálatos élmény volt, ahogyan visszataláltak az életbe az anyukák, és telefonjukat erőtlenül forgatva rácsodálkoztak legkisebb babájukra, akiket hazamenetelükkor életükben először ölelhettek magukhoz.

A CSAPATMUNKA ÉS A KITŰNŐ EGYÉNI TELJESÍTMÉNYEK VEZETTEK VÉGÜL SIKERRE

A kismamák életének és egészségének megmentése szakmai szempontból is fontos elemét képezi a történeteknek. Az esetek alátámasztják a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak felkészültségét, kardiotechnikusainak gyakorlottságát, és ápolóik rendkívül odaadó, szakszerű és példaértékű munkáját. A kezelésekkel az SZTE SZAKK ezzel regionális szerepét is növelni tudta. Prof. Dr. Babik Barna hangsúlyozta, hogy csapatmunkába integrált, kitűnő egyéni teljesítmények nélkül lehetetlen lett volna szakmailag és logisztikailag ezeket az igen összetett eseteket sikeresen meggyógyítani. „Ezúttal is fontosnak tartom kiemelni és megköszönni több szakma, az Aneszteziológia és Intenzív Terápia, a Szívsebészet, a Szülészet-Nőgyógyászat, a Radiológia, a Laboratóriumi Medicina, a Klinikai Mikrobiológia, valamint az Országos Mentőszolgálat hatékony együttműködését” – összegezte gondolatait az esetek kapcsán Prof. Dr. Babik Barna.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Bauc14
'Fel a tetejéhez' gomb