Közélet

Szeged365 olvasó: nincs “sima” benzin az egyik szegedi MOL kúton, a szakértők szerint szinte biztos, hogy üzemanyaghiány jöhet

“Ma reggel 6:40-kor a Szőregi úti MOL kúton nincs sima benya, mi lesz még vajon?” – írta péntek reggel Zoli, akit még 4-5 olvasónk követett hasonló üzenettel. Bár a hétvégén bejelentett intézkedésektől a kormány azt várja, hogy csökkenni fog Magyarország üzemanyag-ellátási problémája, Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint érdemben nem fog változni a nyomás az üzemanyag-ellátáson, a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter pedig arról beszélt, hogy a következő egy-két hétben bizonyos mértékű üzemanyaghiány biztosan lesz az ország egyes pontjain.

A Szeged365 olvasói alapvetően kétféle jelenségről számolnak be mostanában a szegedi kutakon:

  • időnként beindul a pánik-tankolósdi,
  • máskor pedig úgy járnak (járunk), mint a cikkünk bevezetőjében szereplő Zoli.

Az előbbi legutóbb akkor történt meg, amikor pénteken megírtuk, hogy a MOL elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a 480 Ft-os ársapka hosszú távon fenntarthatatlan.

Hasonló volt a helyzet márciusban, amikor kígyózó szegedi kocsisorról kaptunk olvasói videót: a Tamás által lőtt felvételen legalább 30 autót számoltunk meg sorban állni a Makkosházi körúti OMV kútnál, de a non-stop érkező helyzetjelentések szerint ugyanez zajlott le a Dorozsmai, Szabadkai és Szőregi úti kutaknál is. A pánik oka annyi volt, hogy felröppent a hír, miszerint ellátási problémák merülhetnek fel Magyarországon az üzemanyag-ellátásban.

BUJDOS ESZTER SZERINT BIZTOS, HOGY ITT-OTT ÜZEMANYAGHIÁNY LESZ

“A következő egy-két hétben bizonyos mértékű üzemanyaghiányra lehet számítani az ország egyes pontjain – magyarázta a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter az RTL Reggeli című műsorában, aki szerint a Balatonnál szinte biztos, hogy nem lehet majd tankolni. Mint nyilatkozta, a kieső üzemanyag-mennyiséget a stratégiai készletek felszabadításával pótolni tudják, de ebből szinte csak a nagyobb benzinkutak fognak kapni, a kisebbek nem.

A szakmán belül úgy vélik, hogy az üzemanyag-ellátás biztosítása szempontjából a legjobb az lenne, ha a kormány teljesen feloldaná az üzemanyagárstopot – magyarázta.

Ha már szóba kerültek a stratégiai készletek, mint Gulyás Gergely a múlt szombati, rendkívüli kormányinfón elmondta, augusztusban 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelolajat szabadítanak fel. Ez a stratégiai gázolajkészlet 38 százaléka, a gázolaj előállítására alkalmas kőolaj- és dízelkészletnek pedig a 24 százaléka.

EGRI GÁBOR: HETEKEN BELÜL GÁZOLAJHIÁNY LEHET

A most bejelentett intézkedésektől a kormány azt várja, hogy csökkenjen Magyarország üzemanyag-ellátási problémája, a nagyvállalatoknak pedig megérje az országba üzemanyagot hozni. Az Index a kialakult helyzettel kapcsolatban megkereste Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökét, aki szerint „érdemben nem változik a nyomás az üzemanyag-ellátáson”, továbbá úgy látja, hogy a piaci szereplők az áraikban és a szolgáltatási díjaikban hárítják tovább a megemelkedett költségeket a fogyasztókra.

“Szerintem nem lehet elkülöníteni a piaci és a hatósági áras termékek beszerzését. Hatósági áron pedig nem lehet importálni. Így nem csökken az ellátási nyomás, és az állami tartalékokat is megnyitják. Egy tervezett leállás esetén a finomítók puffert készleteznek, de a Mol most nem tartalékolt, mert az egész piac ellátásának feladata rászakadt”

– nyilatkozta Egri Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a MOL most mindenképpen nyert az intézkedéssel, hiszen növekednek a bevételei.

Szerinte az államháztartás is növekedik az áfabevételek miatt, viszont a kis benzinkutak esetében a MOL a kiszolgálási hányadot 66 százalékról lecsökkentette 50 százalékra, ráadásul a benzin és a gázolaj esetén a nagykereskedelmi eladási ár maradt literenként 480 forint.

A szövetség elnöke felhívta arra a figyelmet, hogy a közép-európai régióban jelenleg ötből három finomító áll. Szerinte heteken belül alapvető üzemanyag-, elsősorban gázolajhiány lehet.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: magnetisch speelgoed
'Fel a tetejéhez' gomb