Közélet

Nem csitul a botrány: indonéz dolgozókat vett fel a makói Continental, miközben sok helyit kirúgtak (frissítve)

Nem csitul a botrány a makói Continental körül. A tavalyi sztrájkot elbocsátási hullám követte, majd szerb, ukrán, most pedig indonéz dolgozókat vett fel a gyár, miközben a helyiek utcára kerültek – számolt be a jelenlegi helyzetről a Promenád24.

Tavaly robbant ki a botrány, amikor a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeméből elbocsájtási hullám indult meg a Covid-járvány gazdasági hatásaira és a fellépő sztrájkra hivatkozva. Akkor a gyár inkább visszafizette az állami támogatást, mintsem, hogy visszavette volna helyi munkásokat.

BIZTOS MEGÉLHETÉS A MAKÓIAK SZÁMÁRA

Mint ma kiderült, a történet itt nem ért véget, ugyanis a Promenád24 azt írja, hogy máig nem csitul a botrány a makói Continental körül, hiszen a gyár a helyiek helyett most indonéz dolgozókat kölcsönöz. Ezzel kapcsolatban Czirbus Gábor makói képviselő, a helyi Fidesz elnöke szerdán délelőtt a makói gyár elé hívta a sajtót, hogy elmondja, nagyon aggasztónak tartja azt, ami történik. Kifejtette: “az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok negatív hírt hallhattunk a Continentalról, a figyelmeztető sztrájkok híre sok helyre eljutott. Tavaly év végén a makói önkormányzat Lázár János országgyűlési képviselő javaslatára segítséget nyújtott azoknak a dolgozóknak, akiket a cég elbocsájtott. Próbáltunk segíteni az elhelyezkedésükben, hiszen nagyon fontos, hogy minden makói számára legyen biztos megélhetés” – emelte ki a politikus.

AGGÓDNAK AZ OTT DOLGOZÓK IS

Czirbus Gábor azt is elmondta, hogy az elmúlt 8-9 hónapban úgy gondolták, hogy talán ez a helyzet rendeződött, de sajnos nem. “Az elmúlt hetekben, napokban több olyan munkavállaló keresett meg, aki nemrégen veszítette el a munkahelyét, de azok is aggódnak az állásukért, akik Makóról járnak be dolgozni. Hiszen maga a cég újabb munkavállalókat nem vesz fel, csak kölcsönöz, és teljesen más szabályok vonatkoznak így ezekre a dolgozókra. Olyanok is megkerestek, akik jelentkeztek a céghez, de még válasz sem kaptak. Ez szerintem egy rendkívül rossz magatartás a vállalattól” – véli a képviselő. Kiderült: első körben Szerbiából és Ukrajnából érkeztek munkások a céghez, akik gyorsan tovább is álltak. Az elmúlt napokban Indonéziából érkeztek dolgozók, ez azokat, akiket elküldtek, rendkívül rosszul érinti. Szállást és tolmácsot kapnak az újak.

HIÁNYZIK A MEGBECSÜLÉS

A képviselő hozzátette: “itt van egy jól képzett munkaérő, és nem tart rá igényt a cég. Azt szeretnénk kérni a Continentaltól, hogy becsülje meg jobban a makói és Makó környéki dolgozókat, hiszen ők nagyon sokat tettek azért, hogy ez a cég itt tartson. Nyilván tudjuk, hogy a cég visszafizette a magyar kormánynak a támogatást, amit kapott azért, hogy magyar munkaerőt alkalmaz. Helyette most azt látjuk, hogy már más kontinensről érkeznek munkavállalók, ez rossz irány. Azokat kellene elsősorban foglalkoztatniuk, akik itt élnek. Arra kérném a vezetést, hogy ezt az irányt gondolja át, és becsülje meg a térségben élőket, hiszen nekik és a családjuk számára is fontos a megélhetés. Tavaly a helyi és az országos sajtó is a makói Continental botránytól volt hangos, amikor az ott dolgozók sztrájkolni kezdtek a szerintük már tarthatatlan munkakörülmények miatt, végül hosszas egyeztetés után megegyeztek a szakszervezetek és a vezetőség, azonban sokan utcára kerültek. Nagy részük helyi, környékbeli volt, akiket azóta sem vettek vissza.

FRISSÍTVE (17:39): MEGSZÓLALT A CONTINENTAL MAKÓI GYÁRA

“Mint a régió legnagyobb munkáltatója vállalatunknak továbbra is az a célja, hogy a térségben élőknek biztosítson stabil, kiszámítható munkahelyet” – olvasható a makói Continental szerkesztőségünknek küldött levelében. Mint kiemelték, a gyár elsődleges munkaerőpiaca magyarországi, ahonnan próbál megfelelő létszámú és képzett munkatársakat toborozni. “Kizárólag azokra az álláshelyekre kíván harmadik országbeli dolgozókat felvenni, amelyeket nem tud a helyi piacról betölteni. Ilyen módon magyar munkatársak munkahelyei nincsennek veszélyben” – tették hozzá. A Continental azt is kiemelte, hogy a kezdeményezés összehangban van a magyarországi munkaerőpiaci helyzettel, mind a régióban, mind országosan szinte teljes a foglalkoztatottság.

FONTOS TÉNYEZŐ A DIVERZITÁS

“A külföldi munkaerő alkalmazása széles körben elterjedt gyakorlat a munkaerőpiacon, melynek feltételeit Magyarország Kormánya rendeletben is elősegítette. Mint minden sikeres nagyvállalatnál, úgy a Continentalnál is fontos tényező a diverzitás. Mi Makón is képesek vagyunk a vállalti sokszínűséget növelni a szaktudás, kultúra és a gondolkodásmód területén” – emelték ki továbbá a közleményben.

Ha lemaradtál volna a sztoriról, mutatjuk, hol hozhatod be. A következő cikkekben bővebben írtunk róla:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb