KikapcsVideo365

Imádod az urbán kertészkedést? Mi is! Sipos Gazda (dr. Sipos József) előadására lestünk be ma Makkosházán

Ahogy haladunk egyre inkább bele az őszbe és közeleg a tél, eljött az idő, hogy búcsúznunk kell erre a szezonra virágos balkonjainktól és megkezdhetjük növényeink téliesítését. Arról, hogyan is lássunk neki ennek a folyamatnak, hogyan nevelgethetjük virágainkat a hideg évszakokban, szerda délután a Makkosházi Közösségi Kert jóvoltából Dr. Sipos József, vásárhelyi növényorvos tartott előadást a Makkos Bisztróban.

SIPOS GAZDA A BALKONOK TÉLIESÍTÉSÉRŐL OSZTOTT MEG HASZNOS INFORMÁCIÓKAT A MAKKOSHÁZI KÖZÖSSÉGI KERT TAGJAIVAL

Szegeden, a Lomnici utcában már évek óta művelik parcelláikat a Makkosházi Közösségi Kertben a környék lakói, megtermelve maguknak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a mindennapi életben szükségesek. A tagok nem csak a kertészkedésben jeleskednek, hanem aktív közösségi életet is élnek együtt. Mivel közülük sokan impozáns virágos balkonokkal is rendelkeznek otthonaikban, Dr. Sipos József, vásárhelyi növényorvos a nyári előadását követően ismét meglátogatta a közösség tagjait, akikkel ezúttal az erkélyek növényeinek téliesítéséről osztott meg hasznos információkat, tanácsokat.

EGY KÜLÖNÁLLÓ VILÁG A BALKONLÁDÁK VILÁGA

Mint mondta, a közösségi kerthez képest egy teljesen más világ a balkonládák világa. Általában ezeket tavasztól őszig alkalmazhatjuk kint a természetes környezetben, ablakokban, erkélyekben, így október felé haladva eljött az idő, hogy ezek a balkonládák is telelőre vonuljanak. “Ez azt jelenti, hogy a benne lévő egynyári növények és zöldségnövények szármaradványait eltávolítjuk, majd azokat komposztáljuk, a többit pedig pincében, vagy garázsban átteleltetjük” – árulta el Sipos doktor.

MÁR HÁROM FOK ALATT ÉRDEMES NÖVÉNYEINKET VÉDETT HELYRE VINNI

A szakember elmondta, a hőmérséklet csökkenésére általában már olyan három fok alatt figyelni kell, ekkor a növényeket védett helyre kell vinni. Fontos, ha nincs lehetőség pincében, vagy garázsban elhelyezni őket, akkor a lakásban a legjobb helye a kamrában lesz nekik, ahol picit alacsonyabb a hőmérséklet. “Mindig nagyon fontos, hogy egészséges növényi részt vigyünk be a lakásba, nézzük át őket, mielőtt bevisszük, mert, ha nem így teszünk, nagyon sok kártevőt behozhatunk otthonainkba velük együtt” – hívta fel rá a figyelmet Sipos gazda.

12-EN SZERETNÉNEK CSATLAKOZNI A KÖZÖSSÉGI KERTHEZ

A rendezvényen Kinyó Pál a Makkosházi Közösségi Kertek koordinátora arról is beszámolt, hogy a közeljövőben 12 -en jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a Kerthez, ők most adják be a parcellahasználati igényüket, melyet követően az önkormányzat és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., mint kezelő eldönti, hogy közülük kik kaphatnak majd még magaságyást a Makkosházi Közösségi Kert negyven parcellát számláló területén.

MIHÁLFFY BÉLA A MAKKOSHÁZI KÖZÖSSÉGI KERT MINTÁJÁRA SZERETNE HASONLÓ KÖZÖSSÉGI KERTET KIALAKÍTANI VÁLASZTÓKERÜLETÉBEN, ODESSZA VÁROSRÉSZBEN

Mint az esemény helyszínén megtudtuk Mihálffy Béla országgyűlési képviselőtől, hamarosan már nem csupán a makkosháziaknak lesz lehetősége közösségi kertet művelni. A képviselő ugyanis azzal a szándékkal érkezett a rendezvényre, hogy megismerje a Makkosházi Közösségi Kert működését, mert a jövőben ennek mintájára szeretne hasonló közösségi kertet kialakítani saját választókerületében, Odessza városrészben.

Nézd meg videónkat is az eseményről, melyből még több hasznos infót megtudhatsz balkoni növényeink téliesítéséről.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb