Közélet

Orbán Viktor: Ki kell maradnunk a háborúból, az európai recesszióból, 2023-ra az egyszámjegyű infláció a cél

Kedden jelentették be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart szerdán a Kormányinfó keretében. Az eseményen részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Orbán Viktor miniszterelnök lesz a mai Kormányinfó vendége, értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol.

10 ÓRAKOR KEZDŐDIK A MARATONI KORMÁNYINFÓ

A Miniszterelnöki Sajtóiroda meghívójából kiderült, hogy a miniszterelnöki Kormányinfó délelőtt 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban. Havasi Bertalan emlékeztetett: Orbán Viktor év végi vagy év eleji nemzetközi sajtótájékoztatója 2019 óta immár hagyománnyá vált, ezeken az eseményeken a miniszterelnök több órán keresztül áll az újságírók rendelkezésére minden témában. Cikkünk folyamatosan frissül, élőben jövünk a miniszterelnök bejelentéseivel.

FRISSÍTVE (10:01): KEZDÜNK

Orbán Viktor köszöntött mindenkit. Ma délután kormányülés lesz, erről holnap kapunk tájékoztatást. “Megpróbálom összefoglalni, hogy kormányzati látószögből hogyan fest a 2022-es év a magyaroknak. Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítményt nyújtott az ország” – emelte ki a miniszterelnök.

FRISSÍTVE (10:05): STABIL, KISZÁMÍTHATÓ KORMÁNY ALAKULT

“A választás valódi szabadságharc volt, meg kell védeni az ország függetlenségét, mert a nemzetközi szereplők nagy súllyal vettek részt benne. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A szavazók nyertek, és ez azért is fontos, mert így stabil, kiszámítható kormány alakult. 1990 óta csak nálunk nem volt előrehozott választás” – mondja a kormányfő. “A brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart. Azért nem kötötték meg a megállapodásokat Magyarországgal, és ugyanez a helyzet most Lengyelországgal is” – összegezte a miniszterelnök. De a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, és ez nem is fog megváltozni – tette hozzá.

FRISSÍTVE (10:09): EURÓPA MÁR BELESODRÓDOTT A HÁBORÚBA

“A szomszédunkban háború zajlik, és már vannak is magyar áldozatai. Ennek a háborúnak a sajátossága, hogy csak vesztesei vannak, vesztese a két háborúzó ország, és vesztese Európa a szankciók miatt, a várható gazdasági visszaesés miatt. Európa már belesodródott a háborúba. aki fegyvert szállít, az bokáig, aki katonákat képez ki, az derékig, aki az egyik hadviselő felet teljes egészében finanszírozza, mint az EU teszi 18 milliárd euróig, az szügyig van benne a háborúba” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban, és azt mondja: mi továbbra is kimaradunk belőle. Viszont az ukrajnai menekülteknek sosem látott mértékű humanitárius segélyt adtunk és adunk.

FRISSÍTVE (10:10): MINIMÁLBÉR

Orbán Viktor emlékeztetett: 2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolják.

FRISSÍTVE (10:12): MIGRÁCIÓ ÉS ENERGETIKA

Az ország harmadik idei kiemelkedő teljesítménye a migráció ügyében volt. Azért vagyunk a kormányfő szerint egyedülálló helyzetben, mert minket két irányból ér a migráció. 250 ezer illegális határátlépési próbálkozást semlegesítettek a határrendészek idén. A negyedik kiemelkedő teljesítmény az volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását. A teljes magyar energiaimportért fizettünk 7 milliárd eurót 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót fizettünk.

FRISSÍTVE (10:14): CSÚCSON VAN A FOGLALKOZTATÁS

“Soha nem dolgoztak annyian az országban, mint idén, 30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6%-on áll. És miközben választási év volt, csökkent a költségvetési hiány, ahogy 2018-ban, úgy 2022-ben. Úgy, hogy visszaadták a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és más adókedvezmények” – emelte ki a miniszterelnök.

FRISSÍTVE (10:17): A LEGFONTOSABB CÉLOK 2023-RA

2023-ban a legfontosabb dolgok a miniszterelnök szerint az alábbiak lesznek:

  • kimaradjunk a háborúból,
  • kimaradjunk az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdaság,
  • december/december alapon egy számjegyű legyen az infláció,
  • a kormányülésen döntenek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nők számára 30 évre emeljék.

“Védekeznünk kell 2023-ban, és megvédeni az országot, a családokat” – mondta a miniszterelnök.

FRISSÍTVE (10:20): A HATÁRKERÍTÉS NEM TÖKÉLETES

“A határkerítés nem tökéletes, de a beszivárgás egészen más, mint amikor 2015-ben százezrek masíroztak be a Keleti pályaudvarra” – mondta a miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung migrációval kapcsolatos kérdésére. “Börtönben ül 2500 embercsempész, mégis vannak, akik újra és újra belevágnak. Három dolgot tudunk tenni” – mondta Orbán:

  • Felállítottak egy csak a határvédelemmel foglalkozó testületet, ezek a határvadászok.
  • Ünnepeljük Horvátország schengeni tagságát, így át lehet vezényelni élő erőt a magyar-szerb határra.
  • Megegyeztünk a szerbekkel és az osztrákokkal egy határvédelmi szövetség létrehozásáról, a szerb–észak-macedón határt kezdik el erősebben védeni, és ha ez sikerül, akkor a szerb-bolgár határon is megkísérlik ezt.

FRISSÍTVE (10:47): MARADHAT A BABAVÁRÓ HITEL

“Többfajta otthontámogatási elem van, egy kifut belőle, a többi marad. A babaváró hitelt most vezettük be, ezt fenn kell tartani, amíg bírjuk. Hosszú éveken keresztül jobb nem érinteni, inkább erősíteni, nem pedig gyengíteni kell a családtámogatásokat” – emelte ki Orbán Viktor a szerdai Kormányinfón.

FRISSÍTVE (11:05): ELFOGADJUK AZ MNB ELEMZÉSÉT

Miért duplája a magyar infláció az unió átlagának? – kérdezte a miniszterelnöktől a 444. “Miután a jegybank felel az árstabilitásért, ők készítik az elemzéseket, mi ezeket ismerjük és elfogadjuk” – kezdte Orbán Viktor, majd egyből azzal folytatta az „elfogadjuk” után, hogy de kétségeik vannak, nem értik, hogy az árszabályozás miért növelné az inflációt. Szerinte a bankárok és a jogászok közötti ősi szakmai különbség van, a bankárok nem értik meg, hogy az árstopok nem a bankároknak szólnak, hanem az embereknek. Nincs napirenden a forint árfolyamának az euró árfolyamához való rögzítése, és nem is támogatná ezt Orbán – derült ki a Kormányinfón.

FRISSÍTVE (11:11): EURÓ VAGY FORINT?

Van érv az euróhoz csatlakozás mellett – ismerte el a kormányfő egy kérdésre, például a hektikus, kiszámíthatatlan forintárfolyam. De tapasztalat, hogy az euróhoz csatlakozás lelassítja a a gazdaság növekedését. „Ha a magyar gazdaság növekedni akar, és fel akar zárkózni, maradjon kívül az eurózónán, ha a stabilitás fontosabb, akkor lépjen be”. Orbán szerint az előbbi fontosabb, szóval ne lépjünk be az euróövezetbe.

FRISSÍTVE (11:31): SZANKCIÓK NÉLKÜL A FELÉRE ESNE AZ INFLÁCIÓ

A magyar kormány és kormányfő semmilyen szinten nem tartja magát felelősnek abban, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció? “Az infláció több tényező eredménye, mondta Matolcsy jegybankelnök úr, és ebben egyetértek vele. Ebben lehet több tényező, ami érintheti a kormányt. Az egyik az árfolyam kérdése, miután nem vagyunk az eurózóna tagjai. A másik a gazdaság termelékenység kérdése. A harmadik a magas magyar államadósság. Ezek mind olyan elemek, amik szerepet játszanak” – felelte Orbán Viktor, de nyomban hozzátette: “a legfontosabb a szankciók kérdése, ha nem lenne energiaszankció, a magyar infláció akár a felére is lezuhanhatna.”

FRISSÍTVE (11:57): NEM HISZÜNK AZ UKRAJNÁNAK KÜLDÖTT FEGYVEREKBEN

A horvát nemzeti televízió kérdésére Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Adria vezetéken érkező olaj áráról meg kell egyeznie a két országnak. A horvát újságíró kérdezte arról is, hogy mit gondol Orbán azt illetően, hogy Horvátország nagy belső ellentétek után úgy döntött: nem képez ki ukrán katonákat. Orbán szerint Horvátország egy szuverén ország, maga dönthet a saját ügyeiről. “Nem hiszünk a fegyverekben, nem szeretnénk finanszírozni a katonai eszközöket sem, mert ez nem a mi háborúnk” – vezette le Orbán. “Szeretnénk, ha minél hamarabb tárgyalások lennének a hadban álló felek között.”

FRISSÍTVE (12:08): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb