Közélet

Aláírásgyűjtésbe kezdenek Szegeden az új parkoló övezetek kialakítása ellen

Július elsejétől nagy változás lép életbe a szegedi parkolásban, jön ugyanis a kék és a lila zóna városunkban, ami azt jelenti, hogy többek között az eddig díjmentes Odessza városrészben is fizetni kell majd azért, hogy lerakjuk az autónkat. Az ügyben aláírásgyűjtésbe kezd a Mi Hazánk Mozgalom, mint Dr. Tímár Tamás, a párt szegedi alelnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, elhibázott döntésnek, egyfajta lakossági sarcnak tartják a lépést.

PARKOLÁSI ZÓNA, LASSAN MÁR MINDENÜTT: JÚLIUS 1-TŐL JÖN A HIDEGZUHANY

A város eddig díjmentesen használható utcáinak egy részére is kiterjesztik a fizetős parkolási rendszert, erről még tavaly döntött a közgyűlés. A már meglévő sárga és zöld mellett kialakítanak egy kék és egy lila zónát is Szegeden. Mint korábban megírtuk, az érintett utcákban már meg is jelentek a felfestések, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy ott hamarosan egy-egy parkoló-automata fog üzemelni.

Az alábbi térképen az is látható, hogyan fognak a parkolási zónák városunkban alakulni:

114 ÚJ AUTOMATÁT HELYEZNEK KI, 230 ÉS 150 FORINT LESZ AZ ÓRÁNKÉNTI PARKOLÁS

Knezevics Viktor, az SZKT ügyvezető igazgatója korábban kérdésünkre elmondta, 114 darab parkoló-automatát helyeznek majd ki Szegeden. Hozzátette, július elsejéig kell a munkálatokkal végezni, ugyanis a közgyűlési határozat szerint ekkortól kell, hogy üzemeljenek az új parkoló-automaták Szegeden. A munkák zömére májusban és júniusban fog sor kerülni, addig előkészítik a terepet.

Az ügyvezető igazgató azt is megerősítette, hogy a közgyűlés döntése értelmében

  • a kék zónában 230 forintért tudunk majd parkolni óránként,
  • míg az újszegedi lila zónában 150 forintért.

A helyben lakóknak kedvezményes bérletet is lehet majd váltani, a kék zónában a 6 hónapos bérlet az első gépjárműre 3 ezer forint lesz, a második autóra pedig 6 ezer forint.

A MI HAZÁNK SZERINT ELHIBÁZOTT DÖNTÉS A KÉT ÚJ ZÓNA

Rengeteg lakossági megkeresést kapnak Odesszából, az ott élő szegediek nehezményezik az önkormányzat döntését – kezdte sajtótájékoztatóját Dr. Tímár Tamás, a Mi Hazánk szegedi alelnöke, aki szerint a helyben lakók mellett azoknak is gondot fog okozni a dolog, akik Újszeged távolabbi részeiről vagy a környező településekről járnak be dolgozni és a környéken parkolnak, majd közösségi közlekedéssel mennek a belvárosba. A politikus szerint további probléma, hogy a kedvezményes bérletvásárlási lehetőség nem vonatkozik azokra, akik

  • Odesszában laknak, de a lakcímkártyájuk nem ide szól,
  • vagy az autó nem a tulajdonukban van (például céges autó vagy valamelyik hozzátartozó nevén van).

Tímár szerint elhibázott döntés a parkolási zónák kiterjesztése, amellyel az önkormányzat a saját bevételkieséseit a szegedieken próbálja meg behajtani. Az ügyben mától aláírásgyűjtésbe kezdenek, mint magyarázta, bízik benne, hogy sikerült jobb belátásra bízni a döntéshozókat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb