Közélet

Páncéltörő rakéták és kézigránátok is előkerültek – több mint 17 ezer illegális fegyvert szolgáltattak be eddig Szerbiában a lakosok

Szerbiában két tömeggyilkosság után döntött úgy a kormány, hogy begyűjti az illegálisan tartott fegyvereket. Danilo Stevandić, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy május 8. és 15. között 17 890 fegyvert és aknarobbanó eszközt adtak át a Belügyminisztériumnak, ebből 15 247 fegyver, 2 643 aknarobbanó eszköz. Mindezek mellett 762 769 lőszert is átadtak a polgárok.

Május 3-án egy 13 éves fiú a belgrádi iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt, és további hat diákot megsebesített – írtuk meg az eseményeket követően, majd nem sokkal később egy másik brutális tömeggyilkosság is történt.

SZIGORÍTANAK SZERBIÁBAN

Két nappal a gyilkosság után jelentette be Aleksandar Vucic, hogy szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, valamint állandó rendőri felügyelet lesz az iskolákban. Mindezek mellett úgy döntött a kormány, hogy begyűjti az illegálisan tartott fegyvereket is az országban.

Május 8-tól következmények nélkül lehet megszabadulni a fegyverektől Szerbiában, az akció pedig egy hónapig, június 8-ig tart. A határidő lejárta után azonban súlyos büntetés jön. Ma azt közölték az akcióval kapcsolatban, hogy május 8. és 15. között

  • 17 890 fegyvert és aknarobbanó eszközt adtak át a Belügyminisztériumnak,
  • ebből 15 247 fegyver volt,
  • 2 643 aknarobbanó eszköz,
  • de 762 769 lőszert is beszolgáltattak a polgárok.

A lakosság egyébként kézigránátokat, automata és félautomata lőfegyvereket, páncéltörő rakétákat és különböző gyártmányú és nagyságú pisztolyokat is leadtak. 

A Szabad Magyar Szó szerint a Belügyminisztérium azt ígéri, hogy ezentúl ellenőrizni fogják, hogy a fegyvertulajdonosok hogyan tárolják otthonukban a fegyvereket. “Külön figyelmet szentelünk arra, hogy a kiskorúaktól megfelelően van elzárva a fegyver, vagy sem. A Belügyminisztérium minden lőteret a biztonsági és tértechnikai feltételek tekintetében ellenőriz majd, valamint ellenőrizni fogja a működési engedélyeket is” – mondta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb