Kikapcs

A hunok aranya, amiért a Monty Python sztárja is Szegedre utazott – Európa legnagyobb hun aranykincsét készül kiállítani a Móra Ferenc Múzeum

Idén Európa legnagyobb hun aranykincsét készül kiállítani a Móra Ferenc Múzeum. A szegedi intézmény széfjében csaknem 10 kilogrammnyi aranytárgyat és érmét őriz, amelyek közül több kalandos úton került a múzeum birtokába – szúrta ki az Index. A lap szerint az emberek fantáziáját a mai napig izgatja Attila személye és a hun birodalom működése, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ezredforduló környékén a Monty Python egyik tagja csak azért utazott Szegedre, hogy megnézhesse a múzeumunk széfében tárolt aranytárgyakat.

A portál összegzéséből kiderült, hogy valóban több tárgy meglelése is igen kalandosnak bizonyult. Az egyik nyakperecet egy ötéves kisfiú találta meg a család szőlőjében, majd dühében hozzávágta az egyik disznóhoz, ami aztán eltűnt a méteres gazban. Ezt később, 1926-ban, csépléskor az egyik traktoros találta meg, majd ezek után a városi múzeum igazgatója, Móra Ferenc azonnal a Röszkéhez tartozó Nagyszéksós-pusztán lévő Bálint gazdához hajtatott, hogy engedélyt kérjen az ásatásra.

MÁI NAPIG A MÚZEUMUNK ŐRZI A KINCSEKET

Mint kiderült, a gazda megengedte, hogy a régészek vizsgálódjanak, de mélyre nem áshattak, nehogy megbolygassák a szőlőtőkék gyökereit. Móra és csapata így további aranytárgyakat talált a tanya szőlőjében. “Mint később kiderült: az aranyak az eddigi legnagyobb hun aranykincslelet darabjai voltak, melyekből körülbelül 200 tárgyat, összesen több mint egy kilogramm súlyú aranyat mind a mai napig a Móra Ferenc Múzeum őriz” – mondja az Indexnek Horváth Andrea.

ATTILA HUN KIRÁLY FŐVÁROSA SZEGED KÖRNYÉKÉN LEHETETT

A lap azt írja, hogy a múzeum régészeti osztályának vezetője szerint Attila hun király „fővárosa” Szeged környékén lehetett. Ezt a feltételezést erősítik a térségben előkerült gazdag leletek is. A nagyszéksós-pusztai kincslelet egy előkelő hun vezér máglyaáldozata lehetett. A legújabb kutatások szerint a hun vezéreket a legnagyobb titokban temették el, hamvasztás nélkül. A sírtól távol egy máglyát emeltek, ahol áldozati tárgyakat hamvasztottak el. A történészek szerint Ruga hun nagykirály vagy testvére, Oktár halotti máglyája lehetett. Néhány kutató szerint az sem kizárt, hogy maga Attila halotti áldozatának maradványai lehetnek.

HAMAROSAN ÚJRA LÁTHATJA A NAGYKÖZÖNSÉG A KINCSEKET

„A nyugati emberek fantáziáját a mai napig izgatja Attila személye és a hun birodalom működése” – mondja az Indexnek Fogas Ottó. A Móra Ferenc Múzeum igazgatója példaként említette, hogy az ezredforduló környékén a Monty Python egyik tagja, Terry Jones csak azért utazott Szegedre, hogy megnézhesse a széfben tárolt aranytárgyakat. A kincslelet a maga nemében egyedülálló, Európa legnagyobb hun aranykincse, amelyet hamarosan újra láthat a nagyközönség. A Móra Ferenc Múzeum az összes – csaknem 10 kilogrammnyi – aranytárgyát kiállítja még az idén. Az igazgató szerint a „Minden, ami arany” kiállításon a legnagyobb érdeklődésre a bronzkori arany lábvért számíthat.

GOMBÁSZ TALÁLTA MEG HÍRES LÁBVÉRTET

A lap azt is megjegyezte, hogy néhány éve egy világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A szenzációs leletre egy gombászó férfi talált rá. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet. “Ez egy rendkívül értékes lelet. Az arany lábvértet a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. Talán egy áldozat volt valamelyik pogány istenségnek. Ezt abból gondoljuk, hogy az arany lábvért össze volt hajtogatva, és a párja nem volt meg” – mondja Horváth Andrea. A régész szerint a késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr. e. XII. és IX. század közötti periódusra keltezhető, amely nagyjából megfeleltethető a trójai háború időszakának. Hasonló formájú lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

Fotó: Papajcsik Péter / Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb