Szegedi Arcok

A nap legcukibb híre már délelőtt befutott: vízben csemegéző hódot kaptak lencsevégre Szegeden (videóval)

A nap legcukibb híre már délelőtt befutott a szerkesztőségünkbe: hódot kaptak lencsevégre Szegeden! A Horthy Csónakház tulaja, Ótott Ferenc csípte el az éppen falatozó hódot a Tiszán úszó háza mellett még kedden, majd felkerült egy videó is a szőrös kiskrapekről, amint a parton serénykedik éppen.

A kis eurázsiai szőrcsomó tevékenykedését már nem Ótott Ferenc, hanem Rácz Szabó Máté vette fel videóra. Jól látható, hogy nagy “munkában” volt éppen, a partról egy nagy faággal a szájában sikerült visszaevickélnie a vízbe:

@szeged365

Napi cukiság: hódot filmeztek a Tiszán Szegednél. Rácz Szabó Máté felvétele.

♬ original sound – Szeged365 –

LEGUTÓBB TAVALY SZEPTEMBERBEN VOLT HÓD-JÁRÁS SZEGEDEN

Tavaly szeptemberben is sikerült egy példányt elcsípni, ugyancsak Ótott Ferencnek. A kis szőrös barátunk akkor is egy faággal bíbelődött a vízben:

2006-BAN TELEPÍTETTÉK VISSZA SZEGEDRE ÉS KÖRNYÉKÉRE EZT A RÁGCSÁLÓT

Az eurázsiai hód őshonos volt a Kárpát-medencében, a XIX. század közepére ugyanakkor teljesen eltűnt, mert bundája és húsa miatt gyakorlatilag a komplett állományt levadászták. 1854-ben Ács mellett, a Concó-patakban észlelték utoljára Magyarországon. A faj Magyarországra való visszatérése a 20. század végén, 1991 körül kezdődött, az első példányok spontán módon érkeztek a Szigetközbe Ausztria irányából. 

Magyarországon 1996 és 2008 között zajlott visszatelepítési program, mely főként a Duna-Dráva területeit, a Hanság területét és a Tisza több szakaszát illetve a tapolcafői kiskerteket érintette. 2008-ig az országban 234 példányt engedtek szabadon a Duna, a Tisza és a Dráva mellett, Szeged környékére 2006-ban érkeztek meg az első szőrös kiskrapekok, első körben nyolcat hoztak. A visszatelepítés sikerét jelzi, hogy 2019 végére hazai állománya becslések szerint közel 8500 példányra nőtt.

A hódok ma Magyarország minden folyóján és számos térségben az alkalmas vízfolyások döntő többségén is jelen vannak. A jelenlegi állomány kialakulásában a magyarországi visszatelepítések mellett az Ausztria és Horvátország irányából történő spontán terjedés is kiemelten fontos szerepet játszott. Az állománynövekedés következtében egyre több konfliktus jelentkezik, melyek a fák kidöntésével, kisvízfolyásokon épült hódgátakkal és a hód általi üregásással vannak összefüggésben.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb