Szegedi Arcok

Jövőre a kaland folytatódik: ismét elindul a világ legnagyobb amatőr rallyján a szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata

2024-ben a kaland folytatódik. Január 26-án ugyanis ismét elrajtol a világ legnagyobb amatőr rallyja, a Budapest Bamako Rally, ahol a homokdűnék, majomkenyérfák, vízesések és látványos hegyi utakkal övezett úton 2022 után ismét útra kel a szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata. A felkészülésről és a rájuk váró izgalmakról a KAM Home Goes 2 Bamako csapatkapitányával, Muráti Kamillóval beszélgettünk.

Egy életre szóló őrült kaland, teli izgalmakkal és gyönyörű, látványos távoli helyekkel, amelynek a szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata 2022 után, jövőre, már másodjára vág neki. Mint Kamilló elárulta, amikor 2022 novemberében csapattársával, Botyánszki Bencével hazatértek a 20 napos Afrika lélegzetelállító tájaira kalauzoló útról, nem volt kérdés számukra, hogy szeretnék újra átélni ezt az élményt, s szinte rögtön be is neveztek a következő, jövőre esedékes rallyra. Azóta pedig lázasan folyik a felkészülés.

AUTÓJUK FELKÉSZÍTÉSE MÉG ZAJLIK

Mint Kamilló elmesélte, először azzal kezdték, hogy beszerezték legújabb rally autójukat, majd megkezdődött annak felkészítése a 18 nap alatt, több mint 8 ezer kilométert felölelő afrikai útra. A csapatkapitány elárulta, ugyanúgy, mint az előző rallyn, egy Toyota Land Cruiserrel vágnak neki a kalandnak. Egy éve van meg az autó, amiből legalább fél évet szervizben töltött, s az utolsó simítások, a január 26-án induló rally előtt még folyamatban vannak, de, mint Kamilló mondta, már látják a fényt az alagút végén, apró finomítások és járgányuk is teljesen készen áll.

BŐVÜLT A CSAPAT IS

A csapat is szépen alakul: Kamilló mellett ismét útra kel Botyánszki Bence, aki, amikor épp nem a fél világot szeli át rally autójukkal, óvó bácsiként dolgozik, illetve egy taggal bővültek is a 2024-es kalandra. A csapat új tagja, Balogh Attila, aki számára szintén nem ismeretlen a Budapest Bamako Rally. Ő is részt vett a megmérettetésen 2022-ben, segítették is egymást az út során a KAM Home Goes 2 Bamakos srácokkal, jó barátok lettek, s mivel korábbi csapata jövőre nem indul, nem volt kérdés, hogy csatlakozzon Kamillóékhoz.

A CSAPAT SZEGEDEN RAJTOL, BÁRKI RÉSZT VEHET AZ INDULÁS IZGALMAS PILLANATAIBAN

A január 26-ai indulást pedig mi, szegediek is nyomon követhetjük. Hasonlóan 2022 októberéhez a csapat a Belvárosi híd szegedi oldaláról, a Bárka mellől rajtol, ahová reggel 7-9 óra között várják az érdeklődőket, szurkolókat. Várhatóan több szegedi és Szeged környéki csapat is részt vesz majd az eseményen, akik együtt, egy kis konvolyban indulnak majd meg Budapestre, a rally fő rajtjára.

Ott pontosan délben dördülnek el a startpisztolyok, s ezzel kezdetét is veszi az izgalmakkal és veszélyekkel teli, kontinenseket átszelő kaland, ami Kamilló szerint rövidebb, de jóval nehezebb lesz a korábbi rally útvonalánál, ugyanis nagyon nehéz sziklás terepen fognak majd áthaladni.

EZEKET AZ ORSZÁGOKAT JÁRJÁK BE A RALLY SORÁN

Ezt követően 3-4 nap áll a csapatok rendelkezésére, hogy eljussanak Marokkóba, Fez városába, az első afrikai rajt helyszínére. Mint Kamilló mondta, ugyanazokat az országokat érintik majd útjuk során, mint tavaly, csak egy másik útvonalon haladnak majd. Az országok listája így néz ki:

  • Marokkó – látványos hegyi utak, az Atlaszt átszelő sziklás ösvények és Marokkó két legkomolyabb dűne rendszere vár majd itt a versenyzőkre.
  • Mauritánia  – a rally ellátogat Mauritánia leglátványosabb tájaira, ahol klasszikus szaharai autózás vár az indulókra. Aranyszínű homokdűnéken, puha homokos piszteken, és kiszáradt sóstavak medreiben fognak autózni. 
  • Szenegál – szavannák, fekete nők, krokodilok, vízilovak. Szenegál leglátványosabb kis falvain, szűk, szamárkocsis ösvényeken át dönget a mezőny le a dindifeloi vízesésig, ami hűsítő fürdőt ígér a meleg napok után a résztvevőknek. 
  • Guinea és Sierra Leone – a száraz szavannákat, buja erdők és sűrű dzsungelek váltják fel. A guineai magasföldek legfestőibb részén halad el a mezőny át Sierra Leonébe és az Atlanti óceán partjaihoz. Majd Freetownban ér véget a futam.

A JÓTÉKONYSÁG IS FONTOS SZEREPET TÖLT BE A RALLY ÉLETÉBEN

A lélegzetelállító úton felül a Budapest Bamako Rally jótékonysági akciókat is szervez a kalandtúrára. A 2024-es futam során a résztvevők egy Sierra Leonében, Freetownban működő kis box klub számára építenek fel egy ringet és visznek számukra sok-sok bokszkesztyűt, amihez az ottaniak csak nagyon nehezen, illetve borsos áron juthatnak hozzá. Ezenkívül Kamillóék előző útjuk során rátaláltak egy iskolára, ahova most a terveik szerint visszatérnek, méghozzá nem üres kézzel: tanszereket, szemüvegeket, minden olyan fontos dolgot, ami csak kellhet a gyerekeknek az iskolai tanulmányaikhoz igyekeznek magukkal vinni számukra, így biztos, hogy adományokkal jól megpakolt autóval indulnak majd neki az útnak január 26-án.

A FELKÉSZÜLÉS MELLETT A JÓTÉKONY AKCIÓKRA IS MARAD IDŐ

Az indulásig sem tétlenkednek a szegedi rallys srácok, mint ahogy Kamilló elmondta, most ért véget az országos véradó kampányuk, ahol közel 300 véradó Hős jelent meg, akik jó cselekedetükkel 900 élet megmentéséhez járultak hozzá. Szeged is nagyon jól teljesített, egyedül Budapest múlta felül, városunkban több mint 70-en vettek részt az akcióban. Ezen kívül az év további részében Kamilló és csapata élményautózással szerez örömet a gyermekeknek, akiket hatalmas terepjárójukban visznek el dimbes-dombos helyekre a környéken. Valahogy úgy, mint amikor meglepték egy kis kocsikázással a tündéri ikerpárt harmadik szülinapjuk alkalmából, melyről alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb