Szegedi Arcok

Titokzatos jótevő vállalta a teljes tetőszerkezet újjáépítését a karácsony előtt leégett térvári családi házon – exkluzív interjú az édesapával

“Álmomban sem képzeltem volna, hogy ennyi ember összefog értünk. Mindig próbáltam én is segíteni másokon, de nem gondoltam volna, hogy ez ennyit jelent, hogy ezt így visszakapom egyszer, illetve abban bíztam, hogy soha nem lesz rá szükségem” – mondta el kérdésünkre Mára András, az a háromgyerekes térvári apuka, akinek tavaly karácsony előtt pár nappal porig égett az otthona. A tragédia hírére szinte egy emberként összefogott egész Térvár és Tiszasziget a Mára család megsegítésére, rengeteg felajánlás futott be a tűzesetet követően, egy névtelenséget kérő jótevő még azt is felajánlotta, hogy teljes egészében elkészíti a tetőt, amiért sem anyag, sem munkadíjat nem kér.

EGY ÉLET MUNKÁJA VÁLT SZINTE PILLANATOK ALATT A FÖLDDEL EGYENLŐVÉ

Mára András a tragédia ellenére végtelenül pozitívan és bizakodva tekint a jövőre. Pedig december 22-én az esti órákban végignézte, ahogy körülbelül félóra leforgása alatt oda lett otthona, harminc év munkája vált szinte pillanatok alatt a földdel egyenlővé. Mint a családapa elmondta, a tüzet valószínűleg egy a kazánból kipattanó szikra okozta. Ami ezután következett, felért egy karácsonyi csodával, Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármesterének másnapi segítségkérő posztjára szinte egy emberként az egész település a Mára család mellé állt, s a szomszédoktól kezdve, a falu lakóin keresztül, a tiszaszigeti önkéntes tűzoltókig (akik még másnap is visszamentek), mindenki rögtön ott volt, hogy segítsen a romok eltakarításában.

IGAZI KARÁCSONYI CSODA: EGY NÉVTELENSÉGET KÉRŐ JÓTEVŐ FELAJÁNLOTTA, HOGY ELKÉSZÍTI A TETŐT

“Hatalmas az összetartás, nem gondoltam volna, hogy az emberek így össze tudnak fogni. Valójában ez egyszerre szomorú és felemelő, de tényleg igaz, hogy tragédiának kell történnie ahhoz, hogy az emberek összefogjanak. Le a kalappal mindenki előtt, aki segített” – mondta el András. December 24-én pedig egy csodálatos nem várt karácsonyi meglepetés érte a bajbajutott családot: Ferenczi Ferenc polgármestert felhívta egy névtelenséget kérő jótevő, aki felajánlotta, hogy teljes egészében elkészíti a tetőt, amiért sem anyag, sem munkadíjat nem kér.

TETŐ KERÜLT AZ ELSZENESEDETT GERENDÁK HELYÉRE

“Kissé hitetlenkedve, de annál nagyobb örömmel újságoltam a házukat vesztett családnak a hírt, mely néhány nap alatt valósággá változott: december 27-én helyszíni felmérés, január 04-én egyeztető telefon „szombat délelőtt hozzuk a tetőt, lehet szervezni a segítséget”. Január 06-án reggel a Térvári úton már, mint felvezető haladtam a tetőt szállító teherautó előtt. A szorgos munka megkezdődött ekkor a felajánlást tevő vállalkozó és csapata, családtagok, szomszédok, és az András Nimród vezette tűzoltó egyesület tagjai közösen kezdték meg a tetőszerkezet elkészítését. Az esti szürkület előtt készített felvételeken már jól látszik az összefogás, közösségi munka eredménye – azaz tető van az elszenesedett gerendák helyén” – írta meg közösségi oldalán Ferenczi Ferenc polgármester.

“SZAVAKKAL NEM LEHET KIFEJEZNI, MEKKORA SEGÍTSÉG”

“Ez borzasztó nagy segítség, szavakkal kifejezni nem is lehet, mekkora” – árulta el András. Hozzátette, a tető elkészítése mellett folyamatos a takarítás a ház martalékaiban, hiszen iszonyú mennyiségű törmelék borítja a helyiségeket, de, mint a családapa elmondta, mindenki maximálisan odateszi magát a településen, és egy emberként mellettük áll, amiért hatalmas hálát érez. Munka pedig van még bőven, András beszélgetésünkkor is épp a családi házban dolgozott, melyben a család, barátok, ismerősök, szomszédok mind-mind folyamatosan segítenek.

ANDRÁS BIZAKODVA TEKINT A JÖVŐRE

“Próbáljuk túlélni a helyzetet, a történtekhez képest egész jól alakultak a dolgok” – mondta el a családapa, aki a tragédia ellenére megőrizte optimizmusát és bizakodva tekint a jövőre.

Mint elmondta, reményei szerint a húsvéti ünnepeket már újraépített otthonukban ünnepelhetik.

“MINDENT MEGPRÓBÁLUNK, HOGY MINÉL HAMARABB VISSZAKÖLTÖZHESSÜNK”

Szerencsére lakhatásuk addig is megoldott, hiszen családjuk rögtön fedélt nyújtott a fejük fölé. Az ünnepeket Csanádpalotán töltötték András egyik mostohalányánál, jelenleg pedig a férfi másik mostohalányánál laknak három kiskorú gyermekükkel. Mint a családapa elárulta, párja és gyermekeik már nehezebben viselik a történteket, őket jobban megrázta a tűzeset, ő viszont azt vallja, a szomorkodás nem viszi előre őket, így azon dolgozik, hogy újra megteremtse családjának közös otthonukat. “Mindent megpróbálunk, hogy minél hamarabb visszaköltözhessünk. Utána már boldogok leszünk. Úgy látom, hogy sikerülni fog” – zárta gondolatait a családapa.

Fotók: Ferenczi Ferenc FB oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb