Közélet

Gulyás Gergely: már idén 612 ezer lesz a pedagógusok átlagbére, de a szakápolói béreket is emelik – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön 10 órakor sajtótájékoztatót tart Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány? címmel, tehát ma fény derül a legfrissebb kormányzati döntésekre.

Négy hét után áll az újságírók elé Gulyás Gergely, legutóbb Orbán Viktor társaságában tájékoztatott még december 21-én. A mostani témák még nem ismertek, de a miniszterelnök Facebook-posztjából már kiderült, szerdára maratoni kormányülést terveztek, így vélhetően az ott született döntéseket ismertetik ma.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (10:14): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a helyszínen lévőket, majd átvette a szót Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (10:15): EU-S HELYZETÉRTÉKELÉS – JÖNNEK A PÉNZEK

Az EU-s helyzetértékeléssel kezdte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a bejelentéseket, így üdvözli a kabinet, hogy az Európai Bizottság decemberi döntése után végre megindulhattak az uniós források a magyar költségvetésbe. „Szerintünk korábban is így volt, hogy a magyar igazságügyi reform szavatolja a magyar állampolgárok jogait” – mondta el a tárcavezető, aki pozitívan értékelte, hogy ezt Ursula von der Leyen is elismerte.

A további források kifizetéseket illeti, elmondta, hogy a szerdai EP-plenáris világos képet adott arról, hogy míg a Bizottság elismeri a magyar kormány a jogállamisági vita rendezésére tett lépéseit, de a miniszter szerint világossá vált, hogy a LMBTQI-ügyektől függhet a további források sorsa. “Vannak korlátai a bizottsággal való megállapodásnak” – fogalmazott, mert olyan ügyekben, ahol az emberek világos véleményt nyilvánítottak, az antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne.

FRISSÍTVE (10:21): 6 EZER MILLIÁRD FORINTBA KERÜL A PEDAGÓGUSBÉR-EMELÉS

Gulyás azt mondta, „mindenki kimutatta a foga fehérjét”, mert az elmúlt hónapokban időnként voltak viták a baloldal részéről, hogy akadályozzák-e, hogy tanárbéremelés lehessen Magyarországon vagy gazdaságfejlesztésre forrásokat kaphasson az ország, de tegnap világosan kiderült szerinte, hogy “a magyar baloldal ma sem adta fel a reményét, hogy a tanárbéremelést megakadályozza.” Csak olyan képviselők szólaltak fel ugyanis a szerdai ülésen, akik az elmúlt években is támadták a magyar kormányt, fogalmazott. A magyar baloldal azonban nem tudta megakadályozni, hogy az EU-s források része erre fordítandó rendelkezésre álljon, szögezte le Gulyás, így a tanárbéremelésben nagyot tudnak előrelépni.

“Azok a mi pénzeink” – mondta az erre fordítandó forrásokról a miniszter. Ha valaki így akarja a tanárbéremelés költségeit vizsgálni, akkor azt mondja, hogy 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ez mintegy 6000 milliárd forintba kerül, ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, a 6000 milliárd forintból 700 milliárd forinttal járulnak hozzá az EU-s források a tanárbéremeléshez.

Már februárban bizonyos pedagógusok 32 százalékkal emelt fizetéshez juthatnak most, hogy jönnek az uniós források.

Azt ígérte, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megduplázzák a pedagógus béreket, jövőre további 21 százalékos fizetés jön, így 2025-ben bruttó 812 ezer forint felett lesz egy tanári fizetés. Ha a diplomás átlagbér emelkedik, akkor a korrekciót is állja a kormány. 2026-ra bruttó 880 ezer forintos fizetéssel számolnak.

FRISSÍTVE (10:25): BÉREMELKEDÉST VÁR A KORMÁNY

Az államigazgatási dolgozók bérét is megvizsgálták a kormányülésén Gulyás Gergely beszámolója szerint, így itt is lépések várhatók majd. A nemzetgazdaság egészében a 15 százalékos minimálbéremelést alulról, a 10 százalékos bérminimumos pluszt felülről közelítő fizetésemelés jöhet a nemzetgazdaságban. Március elsejével a szakápolói bérek újabb 20 százalékkal emelkednek. Bruttó 710 ezer körül lehet majd átlagosan – írja a Portfolio. A rendvédelmi dolgozók esetén 79 500 forinttal emelkedik a bér. Mindezek mellett a kormány azzal számol, hogy a januártól fizetett 6 százalékos nyugdíjemelés meghaladhatja az éves átlagos inflációt, így talán javulhat is a nyugdíjak vásárlóereje – derült ki Gulyás Gergely közléséből.

FRISSÍTVE (10:29): VÉGET ÉRT A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

1 millió 518 ezren vettek részt a nemzeti konzultáción – ismertette Szentkirályi Alexandra szóvivő, aki azt mondta, a legtöbben postán küldték el a véleményüket.

FRISSÍTVE (12:57): A BYD GYÁR ÉS A KIVÁGANDÓ VÉDERDŐ SZEGEDEN

Kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely, ahol terítékre került a Szeged-Csanádi Egyházmegye által kivágásra ítél hat hektáros erdő is. Mint köztudott, az önkormányzat ezt ellenzi, ezért védelem alá helyezte a véderdőt, amit karácsony előtt pár nappal a kormány felülírt egy rendelettel a háborús helyzetre mutogatva. Most arról kérdezték Gulyás Gergelyt a kormányinfón, hogy a fakivágás és a háborús helyzet hogy jön egymással kapcsolatba?

„Nem tudom, hogy a választott eszköz a legjobb volt-e”, mondta Gulyás, de szerinte itt nem egy összefüggő erdőről van szó, hanem egy gazzal teli területről, ahol vannak fák. “Nem hatalommal való visszaélés az, hogy a kormány a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva döntött így?” – kérdezett erre vissza a Telex, mire Gulyás azt mondta, hatalommal való visszaélést az önkormányzat követett el, de elismerte, hogy arról lehet vitázni, valóban jó indok volt-e a háborús veszélyhelyzet erre az ügyre.

A BYD szegedi beruházásáról is kérdezték Gulyás Gergelyt, aki azt mondta, látják azokat az európai törekvéseket, hogy a kínai beruházásokat vágják le Európáról, de a magyar kormány szerint ez rossz és veszélyes, ők a szabad kereskedelem hívei. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb